Франческа Хорнак разказва за създаването на "Седем дни от нашия живот"

5144
Франческа Хорнак разказва за създаването на "Седем дни от нашия живот"
Снимка: Издателство Кръгозор

Английската писателка Франческа Хорнак разказва историята на семейство, което е принудено да бъде заедно по Коледа за една седмица – достатъчно дълъг период, в който нищо не може да остане скрито. С шеговито-ироничен тон книгата „Седем дни от нашия живот“ (ИК „Кръгозор“) отразява наблюденията на авторката за семейните взаимооотношения, за класите и за празничните традиции.

Това е дебютен роман на Франческа Хорнак, която има богат опит като журналист и е работила за The Sunday Times, The Guardian, Metro, Elle, Grazia, Stylist, Marie Claire, Cosmopolitan и Red.

Виктор Божинов: Искам "Възвишение" да се хареса на най-обикновените хора

"Възвишение" определено е сред най-чаканите филми на годината. Това се дължи не само на факта, че е сниман близо година, а и заради епо...

Ето какво споделя тя за книгата си.

Кога решихте, че е време да напишете роман и с какво Ви помогна опитът като журналист в творческия процес?

Реших да напиша романа, когато разбрах, че съм бременна. Вече имах едно бебе и знаех от опит, че когато се появи второто, няма да имам време да пиша. Този краен срок от 9 месеца беше най-ефективният стимул, който ме караше да не протакам.

Опитът ми като журналист ми помогна най-вече да спазвам крайните срокове! Също така да се идентифицирам с Андрю – бащата на Оливия, който пише рецензии за ресторанти, но има опит и като журналист. Била съм на негово място, борила съм се с редактори за малки промени и съм усещала как ми изцеждат енергията.

Темите и тонът в „Седем дни от нашия живот“ балансират между лекото и сериозното, семейното и романтичното. Само с една от тези нишки ли започнахте да пишете, или бяхте замислили всички още от самото начало?

Предприемачът Борис Колев: Заради текучеството много хора в ИТ сектора имат незаслужено високи заплати

Борис Колев е млад, но вече е ветеран в бизнеса - основава първата си компания, когато е едва на 18 г. Днес е сред най-известните бъл...

Знаех, че искам да напиша книга, посветена на семейството, да е иронично-забавна на моменти, но романтиката и сериозните теми се появиха в процеса на писане. Попитах двама приятели, които бяха лекували хора от ебола в Сиера Леоне, за техните преживявания, а след това нямаше как да туширам сериозното звучене на книгата в някои моменти. Въпреки че смених ебола с измисления вирус Хааг, не исках да се отклонявам от техните разкази и спомени.

В „Седем дни от нашия живот“ критикувате и осмивате писането на рецензии за ресторанти. Самата вие писали ли сте такива рецензии? Надутите критици са навсякъде. Бащата на Оливия Андрю такъв ли е според Вас?

Никога не съм писала рецензии за ресторанти, но винаги ми е било забавно да пародирам различни стилове на писане. Образът на Андрю не е основан на някой определен критик, въпреки че има доста критици на средна възраст, които той би могъл да представлява.

Стилът Ви на писане е много визуален – всеки, който е прочел романа, може да си представи някои стаи от имението, където се развива действието. Какво казва къщата за обитателите си?

Само майката на Оливия Ема, която наследява имението, се чувства привързана към него, но тази привързаност е нездравословна. От детството й нищо не е променяно, така че къщата е като капсула на времето, постоянно нещо не работи. Андрю и по-малката му дъщеря Фийби се опитват да променят и модернизират стаите си, но като цяло къщата е само на Ема. Според мен това означава, че семейството има проблем с общуването. Това означава още, че Ема е носталгично настроена, сантиментална е, но също така е и пасивно-агресивна – тя знае, че семейството й за разлика от нея не се чувства у дома в имението, но не прави нищо, за да промени това.

Джон льо Каре: Тръмп и Путин искат да погребат либералната демокрация

Джон льо Каре (р. 1931 г.) е литературният псевдоним на Дейвид Корнуел – едно от най-големите имена в света на шпионския трилър. ...

Много ще се радвам да гледам филм по книгата. Дали вече има някакво развитие?

Благодаря! Телевизионните права бяха продадени и вече има готов сценарий, така че стискайте палци скоро да има филм по книгата.

Източник: Оmnivoracious.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Кметът на Приморско: Водата по нашето крайбрежие е кристално чиста

Искал ли е председателят на БТС хижа "Христо Смирненски" за себе си? (ВИДЕО)

Какво ще бъде времето по Гергьовден? Говори синоптикът Петър Янков (ВИДЕО)

Мария Касимова-Моасе: Какъвто народът, такъв и Народният (театър)

Кметът на Карнобат: В общините имаме над 800 необезпечени задължения - държавата ни тупа като брашнен чувал

Габриела Руменова: Засега няма мярка, която реално да намали цените в магазините (ВИДЕО)

Науката за земетресенията: Какво трябва да знаем? (ВИДЕО)

"Отговорите": С Любомир Аламанов и проф. Николай Радулов (ВИДЕО)

Идва ли затопляне и край на "ледената епоха"? Прогнозата на Петър Янков (ВИДЕО)

"Отговорите": С Татяна Буруджиева, Любомир Кючуков и Любомир Аламанов (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю