Хърватия смаза Камерун с 4:0

11588
Хърватия смаза Камерун с 4:0

Хърватия смаза Камерун с 4:0 и запази шансове да прескочи група "А" от световното първенство в Бразилия. След скандалната загуба от домакините в мача на откриването, във втората среща селекцията на Нико Ковач разби разпасаната команда от Африка. Сега на "шахматистите" им трябва победа срещу Мексико идния понеделник, 23-и юни, за да останат в играта. "Сомбрерата" наравиха равен със Селесао и сега ги чака истински финал с Хърватия в третата среща от групата, за да се преборят за участие в 1/8-финала. След тази разгромна загуба "неукротимите лъвове" на германеца Фолкер Финке пък стягат куфарите и се прибират в родината си.

Головете за тима на Нико Ковач отбелязаха Ивица Олич в 11-ата минута, Иван Перишич в 48-ата, а на два пъти се разписа Марио Манджукич - в 61-ата и 73-ата минута. Мачът за хърватите стана по-лесен в 40-ата минута, когато Александър Сонг получи червен картон за груба игра.

Ивица Олич пък стана най-възрастният хърватски футболист с гол на световно първенство, подобрявайки постижението на Нико Ковач, който на Мондиал 2002 се разписа на 34 години и 250 дни. В момента голмайсторът-ветеран е на 34 години и 277 дни. Хърватия пък стигна до първата си победа на световен шампионат от 12 години. За последно "шахматистите" се наложиха над Италия с 2:1 на 8 юни 2002 г. За Камерун това беше осма поредна загуба на планетарен шампионат.

Прогноза: Камерун - Хърватия

Хърватия спечели симпатии с представянето си срещу домакина Бразилия. Този мач изхаби много нерви за "шахматистите" и това може да е пр...

Мачът започна с натиск на Камерун в началните минути, но отборът така и не успя да създаде реална голова опасност пред Плетикоса. В същото време при първата си възможност Хърватия взе преднина в резултата. В 11-ата минута при едно центриране в наказателното поле топката не бе избита добре от защитник и стигна до Иван Перишич, той веднага пусна остро за Ивица Олич, който от близо засече във вратата.

В 40-ата минута Александър Сонг направи голяма глупост, като удари в гръб Марио Манджукич и веднага беше изгонен от игра с директен червен картон. Така Камерун остана с човек по-малко на терена. Хърватия бързо се възползва от численото си предимство в началото на втората част. Още в 48-ата минута Перишич овладя една топка в средата на терена, напредна необезпокояван и с удар под плонжа на вратаря направи резултата 2:0 за неговия тим. В 61-ата минута нападателят на Байерн Марио Манджукич след центриране от корнер с глава простреля вратата на Итанж за класическото 3:0. В 73-ата минута "шахматистите" стигнаха и до четвърти гол и негов автор отново беше Манджукич. Едуардо отправи силен удар, който бе избит лошо от Шарл Итанж право в краката на нападателя на Байерн, който от близо само чукна топката във вратата.

СТАТИСТИКА:

Мач от група "А"

КАМЕРУН – ХЪРВАТИЯ 0:4

Ковач: Стигнахме до Бразилия за да излезем от групата

Наставникът на хърватския национален отбор Нико Ковач подчерта важността на двубоя с Камерун. Хърватия загуби първата си среща от Свето...

0:1 Ивица Олич (11)

0:2 Иван Перишич (48)

0:3 Марио Манджукич (61)

0:4 Марио Манджукич (73)

КАМЕРУН: 16. Шарл Итанж, 2.Беноа Асу Екото, 3. Никола Н'Кулу, 6. Алекс Сонг, 8. Бенжамен Муканджо, 10. Венсан Абубакар (70-15. Пиер Уебо), 13. Ерик-Максим Чупо-Мотинг (75-20. Едгар Сали), 14. Орелиан Шеджу (46-5. Дани Нункеу), 17. Стефан Мбиа, 18. Ейонг Ено, 21. Жоел Матип

Лука Модрич: Излизам срещу Камерун

Халфът на хърватския национален отбор по футбол Лука Модрич, който игра силно в първия мач срещу Бразилия от световното първенство (1:3...

ХЪРВАТИЯ: 1. Стипе Плетикоса, 3. Даниел Пранич, 4. Иван Перишич (78-4. Анте Ребич), 5. Ведран Чорлука, 6. Деян Ловрен, 7. Иван Ракитич, 10. Лука Модрич, 11. Дарио Сърна, 17. Марио Манджукич, 18. Ивица Олич (69-22. Едуардо), 19. Самир (72-Матео Ковачич)

Жълти картони: Едуардо (Хърватия)

Червени картони: Алекс Сонг (Камерун)

Съдии: Педро Проенса (Пор); Бертино Миранда (Пор), Жозе Триго (Пор)

Стадион: Арена "Амазония", Манаус, Бразилия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com