Изстива ли мястото на Рууни в тима на Англия?

8504
Изстива ли мястото на Рууни в тима на Англия?
Снимка: Getty Images / Guliver

Уейн Рууни на хартия остава най-голямата звезда на Англия, но дните му на надмощие в тима на Рой Ходжсън вероятно са към своя край. Не е случайно, че бившият национал Гари Линекер, който често изразява провокативни мнения, постави под въпрос мястото му в състава след успеха с 3:0 над Перу в петъчната контрола. Една от водещите причини е, че Стъридж се намира в много по-добра кондиция. Засега изглежда, че най-вероятно Уейн ще започне като титуляр в първия мач от мондиала срещу Италия. Той обаче осъзнава, че позицията му в състава вече не е гарантирана. Ходжсън е изправен пред голяма дилема. Дали да жертва Рууни, за да получи повече от Стъридж? Вторият играе силно напоследък и си заслужи правото да бъде водещият нападател на Англия. "Какво ще прави сега Рой с Рууни? Къде ще го сложи и изобщо ще разчита ли на него?", попита Линекер.

Докато Стъридж вкара 27 гола в 38 мача за Ливърпул, Рууни в последно време

Ходжсън: Промените ми се оказаха положителни

Наставникът на английския национален отбор Рой Ходжсън заяви след равенството с Еквадор (2:2), че е доволен от играта и резултата. Трен...

имаше контузия и получи доста критики,

че не е в оптимална форма. Уейн е безспорен талант и има специален статус, но бруталната истина е, че без него отборът може да се представи далеч по-успешно на световното. Някои притеснителни сигнали се забелязаха още по време на контролата с Перу. Въпреки че тя бе спечелена с 3:0, вратата на Джо Харт бе застрашавана прекалено често.

Идеята за махането на Рууни от състава стана популярна още през март, когато Рахийм Стърлинг се включи силно срещу Дания. Наскоро обаче Пол Скоулс изрази съмнения, че в щаба на Англия нямат нужната смелост да оставят Рууни на пейката, ако той не се представя на ниво по време на контролите. Решението пред Ходжсън наистина е изключително трудно, но на него му се плаща голяма заплата, за да прави именно това. Рууни е натоварен с огромни очаквания, въпреки че вече не е специалният играч. Както Скоулс отбеляза, човек с характер като неговия няма да реагира никак добре, ако бъде пренебрегнат за сметка на някой друг.

Много се дискутира и слабото му представяне на голям форум. От десетилетие насам няма положително влияние в мачове на световни и европейски първенства. Имаше проблеми с контузии, както и други фактори, които повлияха, но е факт, че той се провали. На 28 години би трябвало да е в разцвета на силите си. Има нужда от забележително представяне, за да защити репутацията си.

Еквадор извъртя 2:2 на Англия по пътя за Бразилия

Националните отбори на Еквадор и Англия направиха зрелищно реми в контролата помежду си, играна на стадион "Сън Лайф" в Маями Гардънс, ...

Ако Стъридж заеме водещото място в атаката, на Уейн трябва да се търси друга позиция. Засега Ходжсън флиртува с две схеми. Предимно залага на 4-2-3-1, но използва и 4-3-3 срещу Дания, тъй като твърди, че придава повече сигурност в средата на терена. Мондиалът наближава, а изпълнителите в стартовия състав още не са известни. Когато Капело бе селекционер,

Рууни бе използван близо до вратата

на съперника, а сега по всичко личи, че ще му се наложи да се връща по-назад. Лошото е, че двамата със Стъридж не умеят да играят като тандем, когато са заедно. Между тях няма никаква връзка. Ако иска да бъде на терена, Уейн трябва да свикне да играе около Стъридж, но поне на този етап тяхното партньорство не дава очакваните резултати. Стъридж е по-самостоятелен играч и не обича да подава. Най-силните му мачове в Ливърпул бяха тогава, когато Луис Суарес го нямаше… Въпреки че Рой Ходжсън защитава Рууни в изказванията си, все пак потвърди, че не е незаменим. Единственият такъв в настоящия състав е Стивън Джерард от Ливърпул.

Селекционерът разполага с няколко опции. Едната от тях е да се лиши от услугите на Рууни и да акцентира на атлетизма и бързината на играчи като Уелбек и Рахийм Стърлинг. Това може да окаже негативно влияние върху психиката на Уейн. Друг вариант е да смени ролята му. Селекционерът казва, че е доволен, когато Уейн се връща назад, за да помага в халфовата линия, но има мнения (като това на бившият му съотборник Пол Скоулс), че нападателят на Манчестър Ю трябва да играе максимално напред и да се стреми да вкарва голове.

Ериксон: Англия няма шанс да е шампион

Бившият селекционер на Англия Свен-Горан Ериксон няма и грам вяра в шансовете на британците да спечелят предстоящото световно първенств...

Джейсън Бърт, "Дейли Телеграф"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com