Най-големият купон в Бразилия е там, където ФИФА не командва

9825
Най-големият купон в Бразилия е там, където ФИФА не командва

Те споделят една земя и едно преживяване, Мондиал 2014, въпреки че една стена ги разделя в два много различни свята. От едната страна е официалната фен зона "Фен Фест", изградена от ФИФА и нейните спонсори. Там да преживееш един футболен мач е като да си в увеселителен парк, но правилата са си правила. От другата страна на оградата е просто плаж и океан – и свобода. Тук фиестата е наистина на феновете. Няма правила, нито пречки, единствената цел е да се наслаждаваш на радостта от футбола.

Докато жаркото слънце и липсата на пространство карат тези над 10 000 души във "Фен Фест" на Копакабана да се чувстват неудобно, през три огради и почти 5 метра можеш да се гмурнеш в свободното море заедно с хилядите фенове на плажа, които са избрали да гледат мача между Аржентина и Швейцария отвъд границите на ФИФА. Но обърнати към огромния екран от 150 квадратни метра във фен зоната.

Визуалната разлика е забележителна. В изградената от организаторите зона всичко е подредено. Определени фирми те дебнат на всеки ъгъл, а единствените места, от които можеш да си купиш храна и напитки, са официално определените. Не можеш да внасяш никакви храни или различни предмети, като например топка! На брега на океана обаче изглежда командва само еуфорията на мондиала. Амбулантните търговци се множат с всяка крачка, а преносимите хладилници предлагат студени напитки в жегата. "Защото там не може да се пие. Тук имаш столове, носиш си своите неща. Но да, трябваше да дойда в 11 часа, за да си намеря място", обяснява 37-годишният Пабло. И мнозина като него са избрали да гледат мача извън "границата ФИФА" заради възможността да спестят от цената на напитките. Докато във "Фен Фест" бирата варира между 2 и 3 евро в зависимост от марката, от другата страна продавачите имат начална цена от 1,6 евро, въпреки че може и да се "преговаря".

Женен, с дете на три години и още едно напът, Пабло се радва сам на световното първенство. "Преди шест години, когато се запознах с жена си, й казах, че ще дойда на това световно", споделя той. Има само един билет, за мача за третото място в град Бразилия. Въпреки това почти е решил да го продаде и да остане тук, от другата страна на стената, до 14 юли, един ден след финала. "Там вътре също е яко, но аз ще си остана тук", отсича Пабло.

Полицията следи да няма безредици. Но нищо не може да направи срещу уличните търговци. Няколко аржентинци се възползват от възможността да изкарат допълнително пари. Те продават бира, бонбони, гевречета, тениски на отборите и разни други неща. "Търсенето зависи от много фактори. Мачовете помагат донякъде, но ключът е в това да си настоятелен", обяснява един търговец от Буенос Айрес, който пребивава в Рио от пет месеца.

И така пред очите на хилядите аржентински фенове във и извън фен зоната на Копакабана, гаучосите се класираха за 1/4-финалите с гол в 118-ата минута. След победата феновете започнаха танците на облекчението на плажа под оглушителната музика от високоговорителите на фен зоната. Тук има радост, спокойствие. И свобода. Защото тук ФИФА не командва.

Херемиас Превости

Блатер похвали Суарес за извинението

Президентът на ФИФА Сеп Блатев приветства постъпката на уругвайския нападател Луис Суарес да се извини на италианския бранител Джорджо ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com