Победата на Орбан обещава на ЕС проблеми от руски тип

9883
Победата на Орбан обещава на ЕС проблеми от руски тип
Снимка: Getty Images/Guliver

Унгарският премиер Виктор Орбан ще остане част от върха на ЕС – което означава повече сблъсъци за основните ценности на Блока и повече борба против твърда линия спрямо Русия. Това пише в свой анализ Лили Байер за "Политико".

Лидерът на десния популизъм спечели четвърти пореден мандат, като неговата управляваща партия Фидес следва да вземе две трети от местата в унгарския парламент.

Макар че се очакваше Орбан да спечели - не на последно място поради здравата му хватка върху медиите, която според критиците му е част от по-широк модел на подкопаване на демократичните норми - мащабът на неговата победа шокира опонентите му, които се обединиха, за да го предизвикат.

Що се отнася до гласуването на национални листи, приблизително 53% от унгарските избиратели избраха Фидес, докато около 35% предпочетоха опозиционния алианс от шест партии.

Предизборната кампания беше трансформирана от нахлуването на Русия в Украйна, съседка на Унгария. Орбан не беше ощетен на изборите от поддържането на близки отношения с руския президент Владимир Путин, а вместо това изглежда се е облагодетелствал, като се представи като гарант за мира и стабилността на Унгария, който ще гарантира, че страната няма да бъде въвлечена във войната.

Украинският президент Володимир Зеленски нападна Орбан, че е заел по-мека позиция за Москва от другите лидери на ЕС. Унгария – членка както на ЕС, така и на НАТО – осъди нахлуването на Русия и подкрепи санкциите на ЕС срещу Москва, но се противопостави на идеята за максимално ограничаване на руския петрол и газ и отказа да предостави оръжия на Киев.

Победата на Орбан означава, че той вероятно ще заеме подобна позиция, когато лидерите на ЕС обсъждат дали да наложат по-строги санкции на Москва, особено след данните за клането и изнасилването на цивилни в украински градове, окупирани преди това от руските войски. Както и специално за Буча.

В изключителен момент в победната си реч в неделя вечерта Орбан спомена украинския президент като един от опонентите, срещу които партията му е изправена на изборите - заедно с много от обичайните му мишени, като "лявото крило у дома", "международното ляво крило“, "брюкселските бюрократи" и унгарско-американския финансист Джордж Сорос. "Никога може би не сме изглеждали толкова добре, колкото изглеждаме тази вечер", каза Орбан пред привържениците в Будапеща, заявявайки, че неговата партия е постигнала "такава победа, че може да се види не само от Луната, но със сигурност и от Брюксел".

Тази победа обаче дойде на фона на значителни опасения на експерти по демокрация и опозиционни политики, че изборните условия в Унгария са изключително неправомерни: партията на Орбан е проектирала настоящата избирателна система и контролира – пряко и непряко – голяма част от медийния пейзаж. Подобни опасения относно демократичното отстъпление в Унгария отново ще излязат на преден план за институциите на ЕС, които от години се борят да се справят с все по-автократичните тенденции на правителството в Будапеща.

Решението на Европейския парламент през 2018 г. да задейства процедурата за порицание по член 7 от Договора за ЕС — ход, предприет, ако се счита, че основните ценности на ЕС са застрашени — не е направило малко за натиска на Унгария да обърне курса. И докато ЕС досега е задържал парите, предназначени за Унгария от бюджета на Съюза за възстановяване от коронавирус, Будапеща е изправена пред няколко конкретни последствия за подкопаване на демократичните норми.

В седмиците преди изборите се очакваше Европейската комисия да задейства нов механизъм за съкращаване на бюджетните средства на Унгария поради опасения за върховенството на закона. Но Комисията се отказа, отчасти поради изборите. Сега ще нарастват призивите към Брюксел да действа.

Даниел Фройнд, германски евродепутат от Зелените, който е ярък критик на правителството на Орбан, каза, че "ще има дълъг списък от неща, които са несправедливи" на унгарските избори Унгария и че той ще продължи да "натиска" Европейската комисия да предприеме действия за намаляване на евросредствата за Унгария.

По въпроси, включително правата на ЛГБТ, съдебната независимост, миграцията и свободата на медиите, е вероятно Брюксел да се сблъска отново с правителството на Орбан — въпреки че набор от анти-ЛГБТ въпроси, поставени на референдум успоредно с изборите, не преминаха, тъй като плебисцитът не достигна необходимия праг на избирателна активност.

Орбо-унгарска империя

В същото време изборният успех на унгарския лидер може да засили амбициите му да проектира влияние в чужбина.

Като един от най-дълго управляващите лидери в Европа, Орбан е склонен да надценява тежестта си в европейската политика. Той се стреми да създаде съюз от националистически и крайнодесни сили в Европа - сприятелявайки се с фигури като французойката Марин Льо Пен и италианеца Матео Салвини. Орбан също също така работи за изграждане на отношения с консервативни политици, настроени позитивно към Тръмп отвъд Атлантика, култивирайки подкрепата на американски медийни личности като Тъкър Карлсън от Fox News. Той се стреми да проектира унгарско влияние в Централна и Източна Европа, укрепвайки подкрепата сред говорещите унгарски език в околните страни и инвестирайки в отношенията в Западните Балкани. (Близкият съюзник на Орбан, сръбският президент Александър Вучич, също беше преизбран в неделя.) ОЩЕ: Вучич поздравява въображаеми фенове, Виктор Орбан се чувства объркан (ВИДЕО)

В речта си Орбан благодари на съюзниците на Фидес в чужбина. "Не е само наша победата“, каза той на привържениците си и добави: "Целият свят" може да види, че християндемократическата и консервативна политика "не е минало, а бъдеще".

Докато войната в Украйна донякъде наруши амбициите му – поставяйки клин между Будапеща и нейните близки съюзници във Варшава – Орбан вероятно ще се върне към опитите си да засили международния си профил. Въпреки това победата на Орбан ще подхрани въпроси около бъдещето на Вишеградската четворка, клуб, състоящ се от Унгария, Полша, Словакия и Чехия, чието единство е подложено на нарастващ натиск през последните седмици. Други членове на групата заеха по-твърда позиция от Орбан спрямо Русия.

"Трябва да уважаваме демократичните избори в Унгария“, каза чешкият евродепутат Томаш Здечовски, член на дясноцентристката Европейска народна партия. Но той отбеляза различията в рамките на Вишеградската четворка относно Украйна и определи сътрудничеството в групата като "много трудно".

Ще бъде "жалко", каза той, ако Орбан остане "все повече и повече" изолиран в Европейския съюз.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Анализ: САЩ не са подготвени за война с дронове като в Украйна

Стар враг на Путин прогнозира какво ги чака Украйна и Европа (ВИДЕО)

Мъск и Starlink се провалиха: Причините Русия да изненада Украйна в Харковска област

НАТО без САЩ: Възможно ли е?

"Електронна битка": Дори САЩ имат какво да научат от войната в Украйна

Два примера: Военната мощ на САЩ, от която на Путин би му загорчало

Бойните роботи в Украйна: Бъдещето на войната (ВИДЕО)

Иван Кръстев: "Европа е в режим на оцеляване"

Politico: Краят в Украйна идва - решителната битка започна с Харковска област

Американска класация: Топ 5 на съвременните танкове (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари