Предизвестената победа на Вучич

2234
Предизвестената победа на Вучич
Снимка: GettyImages

Лидерът на Сърбия Александър Вучич спечели убедителна победа на парламентарните избори в неделя, с което си проправи път за още един мандат като президент и удължи десетилетното си управление в балканската държава.

Официалните резултати ще се обяват в понеделник, но Вучич изглеждаше уверен в победата си само няколко часа след затварянето на избирателните секции и заяви, че няма да се наложи провеждането на втори тур.

"Доволен съм, че огромен брой хора гласуваха и показаха демократичния характер на сръбското общество", обяви Вучич по време на победната си реч, предавана по телевизията, като заяви, че е получил около 60 % от гласовете.

"В нито един момент не е имало напрежение", добави той.

Сърбите избираха вчера измежду 8 кандидати за президент и 19 листи за парламент. 

Вучич подчерта, че е първият в сръбската история, който печели президентски избори за втори път на първи тур, при това с голяма преднина.

По думите на Вучич партията му печели около 124-125 места в 250-членната Скупщина. Това означава, че мнозинството за съставяне на правителство е на ръба и като евентуален партньор за сформиране на стабилен кабинет той спомена Съюза на унгарците от Войводина.

Настоящият президент на Сърбия благодари на семейството си, на партията си, както и на сръбските граждани за постигнатите резултати. 

В отговор на журналистически въпрос Вучич каза, че Сърбия ще продължи политиката си на военна неутралност и няма да влиза в нито един военен съюз.

Той отбеляза, че Сърбия се стреми да запази не само коректните и партньорски отношения с Русия, а и приятелските.

Страната с население от около седем милиона души отиде до урните, за да избере президент и членове на 250-местния парламент и да гласува за местни управници в няколко общини.

Проучванията преди вота прогнозираха, че дясноцентристката Сръбска прогресивна партия (СНС) на Вучич ще запази контрола си върху парламента, а президентът ще получи втори мандат.

"Лично аз виждам стабилен напредък и гласувах в съответствие с това мнение", заяви пред АФП Милован Кръстич, 52-годишен държавен служител, след като даде своя глас в Белград.

Нахлуването на Русия в Украйна хвърли дълга сянка върху предизборното състезание, за което наблюдателите по-рано прогнозираха, че ще се съсредоточи върху проблемите на околната среда, корупцията и правата на човека в Сърбия.

Вучич умело използва избухването на войната в Европа заедно с пандемията от коронавирус в своя полза, обещавайки на избирателите трайна стабилност на фона на несигурните времена.

"Влиянието на украинската криза върху резултатите от изборите беше огромно", заяви президентът в победната си реч.

След речта на Вучич водещият кандидат на сръбската опозиция Здравко Понос остана непоколебим.

"Тези избори са (началото на) края на Александър Вучич... няма да пропилеем шансовете си", заяви Понос.

Вучич печели нов президентски мандат, сочи екзитпола в Сърбия

Досегашният сръбски президент Александър Вучич печели първия тур на президентските избори в Сърбия с 59,8%. Това показват комбинираните...

В столицата Белград изборите за кратко бяха помрачени от сблъсъци между кандидата за депутат Павле Гърбович и поддръжници на Вучич, както и от откъслечни съобщения за локални сблъсъци и сплашване на избиратели.

По-късно по време на победната си реч Вучич отхвърли всякакви твърдения за нечестна игра. Избирателната комисия на страната прогнозира, че избирателната активност вероятно ще се движи около 60%, което е почти 10-процентен скок спрямо последните парламентарни избори през 2020 г.

В изборите се включиха и сърби от бившата отцепническа провинция Косово, които се качиха на около 40 автобуса, запътили се на север, за да гласуват, след като властите в Прищина отказаха да допуснат избирателни секции на своя територия.

Само няколко месеца преди изборите опозицията изглеждаше набрала отлична победна инерция. През януари Вучич прекрати спорен проект за литиева мина след масови протести, при които десетки хиляди излязоха по улиците.

В навечерието на изборите социологическите проучвания прогнозираха, че Вучич ще спечели отново в неделя, въпреки че опозицията се надяваше, че високата избирателна активност може да наложи провеждането на втори тур.

Вучич поздравява въображаеми фенове, Виктор Орбан се чувства объркан (ВИДЕО)

Сръбският президент Александър Вучич наскоро се повози във влак по случай откриването на нова железопътна линия, свързваща Белград и Но...

Анализатори обаче бяха категорични, че опозицията има малки шансове да детронира Вучич или да намали влиянието на неговата управляваща парламентарна коалиция, която държи лъвския пай от местата.

Президентът внимаваше с отговора на страната на войната в Украйна, като официално осъди Русия в ООН, но не пожела да налага санкции на Москва у дома, където много сърби се отнасят благосклонно към Кремъл.

Опозицията от своя страна до голяма степен се въздържа да атакува позицията на Вучич по конфликта, опасявайки се, че всеки призив за по-строги мерки срещу Русия би се отразил негативно на вота.

Освен това Вучич отива на изборите с множество други предимства. След десетилетие начело на страната той все повече затегна хватката си върху различните лостове на властта, включително фактическия контрол върху голяма част от медиите и държавните служби.

В месеците преди предизборната кампания президентът предложи на избрани групи редица финансови помощи, което накара критиците да кажат, че се опитва да си "купи" гласове преди изборите, пише АФП

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Буяр Османи обвини ВМРО-ДПМНЕ в "срамен шовинизъм"

Задържаха 58 души, заподозрени в подготвяне на провокации по повод 1 май в Турция

Румънското правителство одобри: Строят нов мост, който ще ги свързва с Украйна

Земетресение разлюля Сърбия

Ковачевски: Блокадата на ВМРО-ДПМНЕ ще спре преговорите между РСМ и ЕС

Вучич: Целта на резолюцията за Сребреница е нови съдебни процеси срещу Сърбия

Вучич търси помощ от южноамериканските държави срещу резолюцията на ООН за Сребреница

Гърция пусна мобилно приложение, за да се докладват нарушения по плажовете

Стана ясно кога Си Дзинпин ще посети Сърбия

Земетресение разтърси остров Крит

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com