Глашатай на Тръмп призовава САЩ да слушат подал оставка британски националист за Путин

25554
Глашатай на Тръмп призовава САЩ да слушат подал оставка британски националист за Путин
Снимка: Getty Images

Телевизионният коментатор във Fox News Тъкър Карлсън коментира в рамките на 5 минути "руската специална операция в Украйна" (бел. ред. - така Карлсън нарича случващото се, което целият цивилизован свят нарича война), като се опита да отговори на въпроса "Защо руснаците направиха това". Според него, лидерите на САЩ продължават да лъжат себе си и дори въведоха цензура.

Кой е Тъкър Карлсън - американското издание Politico го описва като най-големия глашатай на "тръмпизма". Отделно се счита, че е повлиял в някои от външнополитическите решения на Доналд Тръмп, докато беше президент, като например за иранската криза. Карлсън нарече и специалния прокурор Робърт Мълър "хлъзгав и нечестен", когато избухна скандала с руското влияние върху Тръмп. Изрично в статията на английски език за него в "Уикипедия" е написано, че разпространява тезите на руската пропаганда за войната в Украйна. Всъщност Карлсън, още когато "Ислямска държава" беше централен проблем за американската външна политика, призоваваше САЩ да работят с Русия за елиминирането ѝ. "Путин, при всичките му недостатъци, не мрази Америка така, както либералите", тези скандални думи Карлсън изрече през 2019 година. А през 2021 година телевизионният водещ обяви, че НАТО съществува само да измъчва Владимир Путин, като изданието Daily Beast отдели специално внимание какво прави Карлсън и как той звучи идентично с пропагандните опорни точки на Кремъл - включително, че Майдана от 2014 година в Украйна е "американски преврат".

Какво говори Карлсън сега:

"Много водещи експерти и политици в САЩ, Обединеното кралство и дори Украйна бяха шокирани. И шефът на германското разузнаване, който беше в Киев, беше изненадан и той трябваше спешно да бъде евакуиран (бел. ред. - всъщност, от материал на Reuters разбираме, че Бруно Кал е бил в Украйна на спешна среща и в лично качество е предал информация на украинските власти, когато руската армия по заповед на Путин е нападнала Украйна, а не просто на разходка, както Карлсън внушава).

Путин е на стероиди след тежко заболяване - те влияят на психиката му, казва руско-израелски предприемач

Руско-израелският предприемач и общественик Леонид Невзлин, позовавайки се на мнението на известни израелски лекари, твърди, че руският...

Това е странна ситуация, ако се замислите. Джо Байдън прекара седмици почти крещейки за потенциална руска специална операция в Украйна и всички изглеждаха готови за нея. И сега се оказва, че никой във Вашингтон, включително и самият президент, не е вярвал напълно, че това наистина ще се случи.

И когато това се случи, официалният Вашингтон постанови, че Путин сигурно е полудял. National Review писа и цитирам: "Има слухове за психичното здраве на Владимир Путин и те предизвикват сериозно безпокойство". С други думи, има причина, убедителна причина, поради която никой от нас не е предвидил тази ситуация: Путин просто е полудял, той е безразсъден и непредсказуем. Други го приемаха за номинална стойност. Но, както вероятно сте забелязали, повечето от обясненията, озвучени от Вашингтон, не са нищо повече от самооправдание, за анализ не се говори.

Не можете да считате специалната операция в Украйна просто срив на психично нездрав човек. Трябва да се зададе въпросът: какво всъщност се е случило и защо? Защо все пак руснаците правят това? В това няма предателство, въпросът е наистина важен. Как можеш да вземаш мъдри решения за бъдещето, без да разбираш какво се е случило? Това е необходимо условие.

Нашите лидери обаче все още отказват да го направят. Не така една държава трябва да преминава през трудни моменти като този. Всяка криза изисква максимална яснота на мисленето. Не е ли време да обърнем гръб на хората, които постоянно грешат, и вместо това да изслушаме внимателно онези, които са го разбрали правилно, видяха идващия конфликт в Украйна и заговориха високо за него?"

Кои са тези, които са "разбрали правилно" - телевизионният водещ дава пример с британския националист Найджъл Фарадж и негова реч още от 2014 година пред Европейския парламент, когато Великобритания все още беше част от ЕС. Внушението - че тогава Фарадж предупредил как не бива НАТО да се меси в Украйна, защото Путин е съюзник срещу най-важния враг - ислямската ксенофобия. Припомняме, че сега Путин даде зелена светлина да бъдат набирани наемници от Сирия и Близкия изток, които да воюват срещу украинците в полза на Русия - мюсюлмани срещу християни: 7000 долара за бой на предната линия: Как Русия вербува сирийски наемници (ВИДЕО)

Те са все „силни мъже“, пък резултатите им слаби – Тръмп, Путин, Ердоган…

Техните поддръжници ги възприемат като "силни мъже". И навсякъде по света те твърдят едно и също: олицетворявали "волята на народа" сре...

Припомняме, че Фарадж беше един от моторите на Brexit и уникалният пример колко може да му се вярва беше как за часове се отметна от едно от големите обещания за Brexit - че Великобритания ще спести 350 милиона паунда на седмица от излизането от ЕС, които щели да отидат за здравеопазване.

"Фарадж разбираше какво предстои, защото не беше сляп за това, което вече се беше случило в този момент. А именно, по думите на Фарадж - че "империята на Европейския съюз" непрекъснато стремяща се към експанзия, преди няколко години обяви своите териториални претенции към Украйна. И още по-лошо, някои членове на НАТО заявиха, че биха искали и Украйна да се присъедини. Ние директно насърчихме въстанието в Украйна, което доведе до свалянето на президента Янукович, а това от своя страна доведе до съответната реакция от Владимир Путин. Във войната срещу ислямския екстремизъм Владимир Путин, каквото и да мислим за него като личност, всъщност е на наша страна. Предлагам да пораснем. Приканвам ви да признаем реалната заплаха, пред която са изправени всички наши страни и общества. Трябва да спрем да играем военни игри в Украйна, а да подготвим план за подпомагане на страни като Сирия, Ирак, Кения, Нигерия, за да се опитаме да им помогнем да се справят с реалната заплаха. Нека не провокираме Путин, независимо дали го харесваме или не", настоява обаче Тъкър Карлсън с казаното от Фарадж докато беше евродепутат.

Фарадж обаче подаде оставка като политически лидер веднага след Brexit - тогава, когато трябваше да се поеме отговорност за последствията.

ОЩЕ: Путин би могъл да спре доставките за Европа. Но какво ще прави с излишния газ?

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com