Гледайте честванията за Ботев от връх Околчица​

10855
Гледайте честванията за Ботев от връх Околчица​

В рамките на кампанията на Actualno.com и Vivacom - "Actualno по стъпките на 4G" - ще имате възможност да гледате всенародното поклонение на връх Околчица – молебен и възпоменателен митинг - в чест на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. В днешния 2 юни се навършват 141 години от гибелта на националния герой.

Честванията започват в 11:00 ч. на връх Околчица във Врачанския Балкан. По време на поклонението се очаква да пристигнат и участниците в 71-я Национален туристически поход „Козлодуй - Околчица“. В него се включват 900 души от цялата страна.

Предисторията на събитията

През 1885 година на Милин камък се поставя началото на ежегодните чествания, посветени на подвига на Христо Ботев и неговата чета. Първият Ботевски организационен комитет с председател Иванчо Цветков - кмет на Враца и бивш опълченец - изработва устав за честванията, които ще се провеждат всяка година. Ботевският организационен комитет е първата неправителствена организация в Република България.

На 27.05.1890 г. е открит първият паметник на Христо Ботев. На 2 юни 1964 г. се открива сегашният паметник на Христо Ботев, изработен от бронз и сив гранит, висок 12 метра.

Още през 1936 г. се родила идеята за очертаване на Ботевия път от Козлодуй до Околчица с трайни дървесни насаждения. В 1946 г. трима изследователи на Ботевото дело - Димитър Осинин, Павел Делирадев и Иван Велков определят върху терена бойния път на четата. Три години по-късно този път е маркиран с 53 пътепоказателни камъка и шест паметни плочи, а в 1954 г. започва очертаването му с дървесна растителност.

Официалното изграждане на алеята - паметник от Козлодуйския бряг до лобното място на Христо Ботев във Врачанския балкан е поставено на 27.05.1958 г. с Постановление на Министерския съвет.

През 1899 г. комисия определя пътя на Ботевата чета след гибелта на Войводата и съставя официален протокол. Същата година пътят на Ботевата чета от лобното място на Христо Ботев до местноста Рашов дол във Врачанския балкан е маркиран и по него минават първите 40 организирани туристи. Предстои осъществяването на последния етап от развитието на Мемориалния комплекс - определяне и маркиране движението на малките групи и отделните четници от Тетевенския и Троянския Балкан.

През 1947 г. 17 Ботеви поклонници-туристи преминават по пътя на Ботевата чета и полагат началото на най-голямата родолюбива проява в българското туристическо движение.

Походът се провежда ежегодно от 27 май до 2 юни по 120 км маршрут от Козлодуйския бряг до връх Околчица. Осъществява се с подкрепата на Държавната агенция за младежта и спорта, БТС, МОН, Ботевски комитет при Община Враца, Туристическо дружество “Веслец”, Мемориален комплекс “Ботев път”.

Най-многобройни са били участниците в похода през 1976 г., когато са се включили 8 600 туристи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com