X
 
 

Гледайте честванията за Ботев от връх Околчица​

5637 0
photo of Гледайте честванията за Ботев от връх Околчица​
В рамките на кампанията на Actualno.com и Vivacom - "Actualno по стъпките на 4G" - ще имате възможност да гледате всенародното поклонение на връх Околчица – молебен и възпоменателен митинг - в чест на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. В днешния 2 юни се навършват 141 години от гибелта на националния герой.

Честванията започват в 11:00 ч. на връх Околчица във Врачанския Балкан. По време на поклонението се очаква да пристигнат и участниците в 71-я Национален туристически поход „Козлодуй - Околчица“. В него се включват 900 души от цялата страна.

Предисторията на събитията

През 1885 година на Милин камък се поставя началото на ежегодните чествания, посветени на подвига на Христо Ботев и неговата чета. Първият Ботевски организационен комитет с председател Иванчо Цветков - кмет на Враца и бивш опълченец - изработва устав за честванията, които ще се провеждат всяка година. Ботевският организационен комитет е първата неправителствена организация в Република България.

На 27.05.1890 г. е открит първият паметник на Христо Ботев. На 2 юни 1964 г. се открива сегашният паметник на Христо Ботев, изработен от бронз и сив гранит, висок 12 метра.

Още през 1936 г. се родила идеята за очертаване на Ботевия път от Козлодуй до Околчица с трайни дървесни насаждения. В 1946 г. трима изследователи на Ботевото дело - Димитър Осинин, Павел Делирадев и Иван Велков определят върху терена бойния път на четата. Три години по-късно този път е маркиран с 53 пътепоказателни камъка и шест паметни плочи, а в 1954 г. започва очертаването му с дървесна растителност.

Официалното изграждане на алеята - паметник от Козлодуйския бряг до лобното място на Христо Ботев във Врачанския балкан е поставено на 27.05.1958 г. с Постановление на Министерския съвет.

През 1899 г. комисия определя пътя на Ботевата чета след гибелта на Войводата и съставя официален протокол. Същата година пътят на Ботевата чета от лобното място на Христо Ботев до местноста Рашов дол във Врачанския балкан е маркиран и по него минават първите 40 организирани туристи. Предстои осъществяването на последния етап от развитието на Мемориалния комплекс - определяне и маркиране движението на малките групи и отделните четници от Тетевенския и Троянския Балкан.

През 1947 г. 17 Ботеви поклонници-туристи преминават по пътя на Ботевата чета и полагат началото на най-голямата родолюбива проява в българското туристическо движение.

Походът се провежда ежегодно от 27 май до 2 юни по 120 км маршрут от Козлодуйския бряг до връх Околчица. Осъществява се с подкрепата на Държавната агенция за младежта и спорта, БТС, МОН, Ботевски комитет при Община Враца, Туристическо дружество “Веслец”, Мемориален комплекс “Ботев път”.

Най-многобройни са били участниците в похода през 1976 г., когато са се включили 8 600 туристи.

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Умира цар Иван Асен II

Цар Иван Асен II (1218-1241) е голям дипломат и политик, син на цар Асен I. Поради гоненията на привържениците на Асеневци, предприе...