10 стъпки, за да сте по-подготвени през зимата

20154
10 стъпки, за да сте по-подготвени през зимата

„Всички пътни служби в страната са готови за зимния сезон.” „Всички, които не се справят с поетите ангажименти, ще бъдат глобени”. Дано са готови, дано бъдат глобени. Но да не оставяме предстоящия зимен сезон да изненада нас самите, защото тази седмица се очаква да падне първия сняг.

Вероятно повечето от нещата, които ще прочетете тук, ги знаете много добре. Но придържате ли се към тях? Знаете ли, че не първият сняг, а средната температура от 7-8 градуса е предпоставка да смените летните със зимни гуми? Професионалистите – със сигурност. Но голямата част от редовите шофьори, да не говорим са съботно-неделните водачи, може и да намерят следващите редове за полезни.

Зимата предлага добри възможности за забава зад волана. Ако срещу вас не се движи поредният „колега”, който е забравил да сложи зимните гуми. Или пък поредният водач на SUV, който смята, че и през зимата може да шофира като през лятото. А непочистените „Тракия” и”Хемус” почти винаги се превръщат в ад, ако се озовеш там в неподходящото време.

Ето няколко основни положения, които ще ви помогнат да избегнете неприятни моменти по време на път.

 

Сложете подходящи зимни гуми

Знам, бюджетът винаги е бил проблем у нас. Падне ли сняг като миналата година, то зимната гума е задължителна. Най-добре е да сложите четири зимни гуми, но ако средствата ви са ограничени – поне две на задвижващите колела (макар някои производители, като Goodyeаr, да препоръчват монтирането на зимните гуми на задните колела, ако автомобилът ви е с предно предаване).

При покупката на зимни гуми трябва добре да прецените къде ще пътувате – дали ще се ограничите само в града, или ще пътувате и доста извън него. Вторият случай изисква по-силно нарязаните гуми с ромбоидни или квадратни грайфери. Ако се ограничите до шофиране в града, то може да заложите и на зимни гуми, които не са толкова силно нарязани и имат един по-дълбок прорез по средата, към който водят шарките на грайфера. В повечето случаи те са и по-евтини.

 

Следвайте очертаните от другите автомобили коловози

Ако вали сняг, дръжте коловоза, оформен от движещите се пред вас. Излизането от него винаги води след себе си риск от поднасяне на автомобила.

 

Поставете чували с пясък, ако шофирате пикап

Задната част на пикапа е много лека. Ако той не е натоварен, естествено. Поради тази причина два чувала със 100-ина килограма пясък отзад ще дадат по-добро сцепление на задните колела и ще неутрализирате силното поднасяне.

 

Научете се да слагате вериги

Успокоението, че веригите са в багажника, не е достатъчно. Дано не ви се налага, но ако се случи, то ще ви е доста неприятно да започнете самообучение как се слагат вериги, докато сте закъсали, температурата е доста под нулата, духа и вали сняг. Направете една-две „сухи” тренировки преди дълъг път, за да сте подготвени. И задължително веригите трябва да са с точния за вашите гуми размер. В противен случай може да ги скъсате.

 

Бъдете добре подготвени

На дълъг път през зимата винаги е добре да имате лопата под ръка (както е подготвен и „Ледения” Райконен на снимката). Задължително зареден резервоар и батерия на телефона, за да може да се топлите с работещ двигател, ако закъсате (и да се обадите за помощ). Незамръзваща течност за чистачки – задължително. Одеяло също няма да е излишно, като това се отнася и за сандвич и вода.

 

Използвайте само плавни движения, резките ще ви поднесат

Зимата идва - сняг и виелици в понеделник

Първият сняг заваля на места днес следобед в страната. Снежни виелици и навявания прогнозират синоптиците и за понеделник, 3 декември. ...

Ускорението и спирането на сняг изискват плавна работа с педалите. За завиването се отнася същото: никакви резки движение с волана, тъй като те биха могли да доведат до неприятни последствия. Ако разделим действията условно на три: ускорение, спиране и завиване, то не се опитвайте да правите две от тях едновременно.

 

Проверете какво е сцеплението

Безопасното шофиране през зимата изисква да усетите какво сцепление имат гумите с повърхността. Това може да установите по следния начин. Докато се движите с нормална скорост, натиснете още малко педала на газта. Вероятно ще усетите префорсиране на мотора и увеличаване на оборотите, тъй като колелата ще започнат да превъртат. Бавно вдигнете крака си от педала на газта, докато колелата спрат да превъртат. Направето тази процедура още 1-2 пъти (без натискане на спирачките), за да установите колко газ може да подадете преди колелата да превъртят.

Същото важи и за спирането. Тествайте колко силно може да натиснете спирачките, преди автомобилът да поднесе или да се намеси ABS-а.

Задължително: тези две упражнения правете само, ако няма други автомобили (или препятствия) около вас.

Всички области са подготвени за зимата

"Имаме договори с всички области, всички области са подготвени. Имаме готовност за стартиране на зимата", заяви по Дарик радио председа...

 

4х4 задвижването не може винаги да ви спаси

4WD и AWD задвижването са много по-добри при ускорение върху сняг, но не помагат, въобще, когато трябва да спрете. И освен това, законите на физиката важат за всички. Дори и за тези водачи, седящи удобно зад воланите на големите SUV-автомобили.

 

Запомнете: зимните гуми не ви правят недосегаем

Може да сте направили всичко „като по учебник”: купили сте си SUV или Subaru (Audi и всички други с 4х4 задвижване), и сте сложили зимните гуми. Не шофирате ли внимателно обаче, винаги може да се озовете в подобна неприятна ситуация.

Още 3 млн. лева за снегопочистване в София

Още 3 млн. лева да се дадат за чистенето на снега през зимата, предлагат от Столична община, предаде Стандарт нюз.Идеята е бюджетът за...

 

Практика и тренировка

Практиката превръща един водач в добър шофьор. Ако се чувствате неуверени през зимата, намерете широко, равно и безлюдно пространство. И вземете със себи си по-опитен водач. Направете тестовете, които описахме по-горе. Повторете ги отново, но този път като завъртите леко волана. Автомобилът ще поднесе и този до вас ще ви научи как да контрирате това поднасяне чрез противодествие с волана. В един момент ще ви стане доста приятно да въртите „донъти” в снега. Заслужили сте си го.

Просто не го правете по нормалните пътища.

Екипът на Actualno.com пожелава на всички лек и безавариен път през снежните месеци.

Автор: Пламен Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com