А вие къде бяхте, когато?

15675
А вие къде бяхте, когато?
Снимка: Getty images

Време е да зададем най-задаваният въпрос, свързан с войната в Украйна. Той гласи: "А вие къде бяхте, когато...? 

И се почва: обширен преглед на всички нещастия и военни действия, на всички страдания и мъки, на всички геополитически ужаси, на всяка агресия на НАТО, на всяка агресия на Русия, после към всяка агресия на СССР и накрая до Гладомор; това е минимума разпъване в историческото ти неучастие.   

Ще ви спестя търсенето на правилен отговор: въпросът "А ти къде беше, когато..." няма такъв. Ясно е само, че никъде не си бил. Всички са били там, където трябва, само теб те е нямало. В последните 8 години например непрекъснато от сутрин до вечер всички са говорили за Донбас, обаче ти дори не си разбрал, че говорят. Бил си на море, гледал си сериали, занимавал си се глупости. Какво ли не си правил, само за да не бъдеш на място и на пост. Но не се обвинявай прекалено - би трябвало да забележиш, че макар всички да са били там, започнаха да те питат "къде беше" след 24 февруари 2022 г. Просто така стана. А защо стана така, по-добре не питай. 

Изглежда, че единственият коментатор на военните действия трябва да е човек, който непрекъснато е бил навсякъде. То има само един такъв човек - Чомски, единственият жив на планетата, който може да попиташ "А ти къде беше, когато" и да получиш утвърдителен отговор: да, там бях. И щеше да е много хубаво, ако единственият коментатор на войната беше самият Чомски и никой друг - ето например какво казва той. Но внимавайте; прочитането на това интервю отнема толкова време, че за същото може да попитате поне 10 души къде са били. Другият проблем: в казаните от Чомски неща няма чернобял свят, няма добри и лоши, няма герои и злодеи. И ми се струва, че знам защо е така. Защото винаги е бил там, където трябва.

За финал, съветвам ви отсега да попитате, за да не се налага после да има недоразумения. Питайте всеки ден - кажете къде трябва да съм, защото не искам в бъдеще време да се окаже, че не съм бил там, където е трябвало. Интересувайте се от този въпрос, по-добре да берете срам сега, отколкото после. Все някой ще те упъти. И после, най-сетне на правилното място, ще получиш достъп до най-хубавия въпрос и ще го задаваш тържествено, под път и над път, в състояние на световна всеосведоменост. Ще си бил навсякъде. 

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Радев да управлява чрез хора на Борисов - каква ирония!

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com