АЕЦ "Белене"-то на Бай Х*й

25093
АЕЦ "Белене"-то на Бай Х*й
Снимка: Протестна мрежа

Прокуратурата официално обвини двама бивши директори на НЕК – Любомир Велков и Мардик Папазян, заради неизгодна сделка, свързана с АЕЦ „Белене“. Това засега е една от водещите новини на тази седмица.

Коментар на редактора

Димитров: БСП има много гузна съвест относно АЕЦ "Белене"

Софийската градска прокуратура обвини бившите изпълнителни директори на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян за договора с "Атомстройекс...

Ако човек види само анонса, ще си помисли, че най-после българското държавно обвинение е решило да търси някаква отговорност от някого за загробените 620 млн. евро за двата реактора на „Атомстройекспорт“ за АЕЦ „Белене“. Но ще сгреши – жестоко.

Обвинението касае сделката с реакторите, но всъщност се отнася за т.нар. стар реактор ВВЕР-1000, произведен от чешката компания „Шкода“ за „Белене“ още когато проектът се планира по времето на комунизма. Този реактор беше купен от „Атомстройекспорт“ като част от мегасделката за 620 млн. евро за двата реактора, НО при цена от 205 млн. евро, след като оценката за това оборудване беше за 295 млн. евро. Като добавим и приспаднати разходи като например транспорт и застраховка за сметка на българските данъкоплатци - още 50-тина млн. евро, става страшно! Договорът е подписан без разрешение от УС на НЕК и без разрешението на енергийния министър по това време – Трайчо Трайков. На всичкото отгоре реакторът си работи в Калининградската атомна централа.

Цялата тази шашма прокуратурата я разследва от 2010 година. Сега вече стигна до фаза обвинение, макар че говорителят на СГП Румяна Арнаудова не иска да каже с какви доказателства разполага обвинението и дали има нови такива, след като преди три години стана ясно, че НЕК „изгубила“ важни документи по случая, а копията от руска страна не може да бъдат предоставени, защото „изгорели“.

Всичко това миреше на огромно претопляне на манджата – ще съдим за 77 млн. евро хората, които са подписали отново без разрешение на НЕК и на енергийния министър договор за над 8 пъти по-голяма сума – за 620 млн. евро! КОГА ЩЕ ИМА СЪД ЗА ТОВА?! Докога точно преди избори прокуратурата ще тръгва с фанфари по поредното знаково дело и после всичко ще потъва? Оправдания много – резултатът е един и същ. Никой няма да се изненада, когато и дори делото за 77-те млн. отиде в кошчето за боклук заради липса на нещо си в доказателствата. Ще ни остане само да чуем поредната порция оправдания.

Обвинението заради "Белене" - шефове на НЕК не могат да напускат България

Новото обстоятелство от днес е, че прокурорът е разпоредил и е издал постановление двамата обвиняеми по сделката за АЕЦ "Белене" (бел. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com