Белият кон на Бойко е Троянски, но от Плевенско

50547
Белият кон на Бойко е Троянски, но от Плевенско
Снимка: БГНЕС

Ако някой извади предизборните обещания на ИТН, ще се получи класически морфичен резонанс. Точно по учебник - "без да говориш, да предаваш телепатична информация на подсъзнателно ниво". Да втълпяваш, че си политик, бидейки посредствен автор на палячовщини.

Няма нещо в тези обещания, което да е изпълнено. То и поет ангажимент след прословутия им референдум нямаше. Още тогава на драгия избирател трябваше да му стане ясно, че го лъжат. Но той май обича това.

Сега Слави Трифонов обяви, че министрите му напускат коалицията заради "изключително лошия бюджет" на Асен Василев. Според шоумена "в държавата вече няма пари". И той като Борисов обясни, че хвърчали едни милиарди насам-натам. Изказът и лексиката ни карат да мислим, че или сценаристите пишат монолозите на Бойко, или той всъщност е техният сценарист. Защото припокриването е стопроцентово.

Доскоро наричаха Слави Трифонов Троянския кон на Борисов в управляващата коалиция. С нейното напускане вчера той се превърна вече и в белия кон, на който Борисов иска да се върне във властта. Това е очевидно и не се нуждае от никакви допълнителни аргументи и факти.

Лидерът на ИТН, на когото не сме виждали физиономията от месеци, реши отново чрез Фейсбук да облъчи аудиторията с високата си експертиза. Обясни ни всичко за Северна Македония и обвини Кирил Петков в национално предателство. Тъп сценарий, тъпа смешка, пък без музика - даже скучна.

Атаките на ИТН към премиера и "Продължаваме промяната" са в пълен синхрон с атаките, идващи от Борисов и ГЕРБ. Няма как да мислим друго, освен че пазарлъците между тях са на финалната права. Остава само да катурнат правителството и ще управляват, докато са живи.

Да, ама не.

Никой от публиката не е толкова глупав, та да не знае за какво всъщност се сърди Слави на Петков. На първо място, за парите около МРРБ и АПИ. Публична тайна е кой се храни от тях. Но тези фирми вече са бая изгладнели, пък и за избори трябват пари. За поддръжка на влияние сред бизнеса и обществото - също.

Е точно тези пари Кирил Петков отказа да даде, заинати се и видяхме резултата - Слави слагал "край на агонията". Чия агония обаче? На немощните му пишман-сценаристи, изродили се в квазиполитици? На никого няма да липсват - нито те, нито полулегалният им лидер.

На второ място, битката е за КПКОНПИ. Борисов умира от ужас пред възможността тази институция да се оглави от Бойко Рашков. Защото тогава прокуратурата може да бъде прескачана - помним как по Борисово време се налагаха запори и се отиваше на съд, нямаше нужда от държавно обвинение в тези случаи. Затова КПКОНПИ може да е инструмент на правителството за тласък на правосъдие. И какво го очаква тогава клетия ни бивш премиер? Съспенс! Хем безпаричие, хем подгонилия го Рашков, който като нищо няма да си остави нещата недовършени.

В изявлението на Слави обаче има една фраза, която трябва да я гравират върху столовете на депутатите му, за да не я забравят. И да не забравим и ние да ги попитаме, когато се прегърнат с Борисов - с думите на техния вожд: "Къде е борбата с мръсните пари, които така щедро щяха да ловят? Къде са осветлените корупционни схеми на предишното управление?".

Ами да, господин Трифонов, къде са? Тези всичките милиарди да не са минавали ей-така през комина? Като участник в коалицията ИТН носи солидарна отговорност за всяка похарчена стотинка. И липсата на ревизия на бившето управление също е поради коалиционни и извънкоалиционни пазарлъци. Слави много добре знае кои са продуцентите на това шоу. Знае и че самият той е част от него. Знае и какво стана с процентите, които ИТН взема по избори - намаляват катастрофално.

Но и 5-6% да вземат, за Борисов са напълно достатъчна гарнитура към това, което очаква да вземе ГЕРБ. И тогава, надява се той, шоуто ще продължи.

Въпросът е къде - в предния или в задния двор на бай Ставри.

п.п. През призмата на войната в Украйна всичко това става още по-лошо. Защото говорим за цивилизационен избор. Сергей Лавров беше спрян да не мине през България, Асен Василев се закани, че договор с "Газпром" няма да има - петата колона в България е още мощна. Сянката на "Държавна сигурност" изглежда по-дълга, а погледите няма как да не се насочат към Сараите.

Автор: Стефан Стефанов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com