Чашата може да прелее и заради 0,6%

13857
Чашата може да прелее и заради 0,6%
Снимка: iStock/Guliver

Камък върху камък няма да остане – с тези думи председателят на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов се закани на председателя на БСК Божидар Димитров относно подетата в края на миналата седмица инициатива от работодателите да бъде премахната добавката към заплатата за прослужен стаж.

Коментар на редактора

Клас "прослужено време" предизвика закани от синдикати към работодатели

Мисля, че това е една претоплена манджа, която се предлага отново от някои български бизнес организации (бел. ред. – за това заго...

Колкото и да е шумен този спор, той всъщност не обхваща следното нещо – за да се получава тази надбавка, чийто размер е основната заплата (брутното възнаграждение без никакви бонуси и добавки), умножена по 0,6% след всяка година стаж по трудово правоотношение, трябва да работиш на "същата, сходна или със същия характер" длъжност, ако работиш на различни места. Ето тук е разковничето специално за частния сектор – дори една промяна на буквата в длъжността праща по дяволите знаменитата добавка, да не говорим за редовния номер заплатата да не се изплаща изцяло по трудов договор, а да бъде сключван и граждански. За незнаещите – добавката за стаж важи единствено при трудово правоотношение. А ако много се чудите каква маскировка за длъжност може да се ползва от работодателя, за да бяга например от по-високи данъци и по-големи осигуровки – длъжността "оператор въвеждане на данни" обхваща кажи-речи всяка професия, свързана с електронна комуникация и когато отидете при работодател, който повече спазва правилата, може да се окаже, че вършите същата работа като задачи както и преди, но вече сте на друга длъжност по класификатор и нямате никаква добавка. Да не говорим, че заради триковете с трудов и граждански договор всъщност един служител би бил много по-ощетен в заплатата, отколкото ако го няма прословутото прослужено време.

Реалностите в България са такива и е задача на браншовите организации да окажат натиск за промяна. Синдикатите уж трябва да защитават правата на служителите – но ръководителите им блестят предимно по медиите само когато има някакъв PR, а няма и думичка по съществени проблеми. Но дори протест пред работодатели и правителство относно клас "прослужено време" си заслужава – просто не е достатъчен и трябва още много. И понеже трябва още, но на хората им е писнало постоянно политиците да намират оправдания да не си свършат работата, то трябва да сме наясно - и 0,6% ще стигнат да прелее чашата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com