Клас "прослужено време" предизвика закани от синдикати към работодатели

9021
Клас "прослужено време" предизвика закани от синдикати към работодатели
Снимка: actualno.com

Мисля, че това е една претоплена манджа, която се предлага отново от някои български бизнес организации (бел. ред. – за това заговори председателят на АИКБ Васил Велев). Беше предмет на обсъждане около 2010 година, когато имаше промяна на една наредба за работната заплата – заради преносимостта на стаж. Хората реагират изключително негативно и са готови да се борят за единствения механизъм, който гарантира, макар и минимално увеличение на доходите. Това заяви председателят на КНСБ Пламен Димитров в коментар за идеята да отпадне т.нар. клас "прослужено време".

Единственото, което ще се случи, е замразяване на доходите. Този дефицитен пазар на труда гарантира само увеличение на доходите – заради липсата на кадри, каза синдикалистът пред bTV.

ГЕРБ се обяви срещу клас "прослужено време"

Като икономист смятам, че класът е остаряло понятие. При държавните служители класът стана част от основната заплата и не получиха нама...

Според Димитров всички големи корпорации в развитите икономики дават увеличение на заплатата за стаж. Той опонира индиректно депутата от ГЕРБ и председател на Бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова и тезата ѝ как опитът нямал значиение за производителността с думите „не знам дали бихте искали да ви оперира например току що завършил студент или професор”. Не казвам, че младите са неподготвени, но опитът е нещо, което е необходимо в много случаи, беше тезата на Димитров.

По думите на председателя на КНСБ за миналата година нашите фирми са спечелили 15 млрд. лева след облагане и ако бъдат извадени 3 млрд. лева за служителите, средно всеки работещ в България може да получи 100 лева отгоре. Димитров посочи, че средната заплата в България е най-ниската в региона, ако не броим Албания. За пример беше дадена Румъния – там плащали например 40% повече на шивачките. Въпрос на преговори е, каза Димитров. Той обяви и, че 906 000 души са напуснали трайно България през последните 17 години.

За финал Пламен Димитров посочи, че трябва висшисти, които започват да работят по специалността си, трябва да получават поне 700 лева.

Същевременно по Нова телевизия имаше сериозен спор между председателя на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов и председателя на БСК Божидар Данев. Пик в спора беше кой вдига заплатите - синдикатите или работодателите. Данев посочи, че през последната година в България имало над 9% растеж на заплатите, а икономическият ръст бил само малко над 3%. Най-малко Европа сме в доходите - това всички го знаем, иронизира го Манолов, а Данев поиска производство, за да има доходите. Камък върху камък няма да остане, ако някой се опита да махне добавката за стаж, закани се председателя на КТ "Подкрепа". Кой сте вие да плашите с протести, възмути се Данев. Ако искате, следващия път няма да водим протеста пред Министерския съвет, а на "Алабин" (бел. ред. - там е централата на БСК), върна топката Манолов.

Минималната пенсия става 180 лв. от 1 юли и 200 лв. от 1 октомври

Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще стане 180 лв. от 1 юли и 200 лв. от 1 октомври. Това предвижда законопроект за про...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

КНСБ: Заплатата за издръжка следва да отразява регионалните различия

"Топлофикация София" обеща по-ниски сметки за февруари

ТЕЦ "Бобов дол" спря работа

Инфлацията в ЕС, еврозоната и България продължава да се забавя и през февруари

Украинските яйца, които се продават като български: Опасност от спекулации с цените преди Великден

Брокери в Пловдив: Отчитаме ръст в търсенето на качествени нови жилища

Атанас Пеканов: България няма да влезе в Еврозоната през 2025 г.

Иванка Шалапатова: 418 000 българи работят на минимална работна заплата

Броят млади българи, които нито са работили, нито са учили, намалява през 2023 г.

Търговията между България и Великобритания е достигнала рекордни стойности

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика