X
 
 

Честит 24 май - но не и на политиците

4317 21
Честит 24 май - но не и на политиците
Снимка: iStock/Guliver
Определено не възнамерявам да обяснявам на днешния свят ден защо той е толкова важен. Убеден съм, че всеки съзнателен българин е наясно какво означава 24 май за българщината и че всеки съзнателен българин ще обясни на всеки несъзнателен защо е така.

Проблемът обаче е, че българите сме избрали определени хора да ни представляват - защото животът не позволява всички ние да сме управляващи, най-малкото тъй като не сме 10-20 души, а (все още) милиони. Затова и представителната демокрация е построена на тази основа - излъчваме малко число управляващи, които да се грижат за посоката на развитие на обществото - не чрез преки команди, а чрез създаване на условия за развитие.

Задължително условие за развитие е качественото образование и стабилната образователна система. На думи, особено на 24 май, всички политици много го подкрепят. Делата обаче говорят много повече от думите. Ето и един ПРИМЕР - който иска, да го изгледа в активния линк. Такива примери може да бъдат дадени много. Както и примери колко училища бяха закрити от началото на Прехода и конкретно в годините на управление на двете най-силни партии в парламента сега - ГЕРБ и БСП. Въобще - пример до пример. И нито един не говори, че политиците ги е грижа да работят за развитието на обществото.

Затова - няма какво да им честитим 24 май. Редно е да се стараем да го опазим като общество, без да чакаме да го строят политиците ни. Това е задача, по която би могъл да работи всеки. Ето така:

Автор: Ивайло Ачев

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 3 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 11 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Не може да мине и ден, в който двете дежурни в Актуално русофобни СОРОСии Деби и Барбара да не се изходят!
 • Ernesto Guevara 11.1 Ernesto Guevara преди 6 месеца Профил на трол?
  Дежурната в Актуално русофобна СОРОСпия е същество с Бг. Паспорт, което ходи обуто с шалвари, има банкова сметка с шекели и продава наред Бг. интереси под всякаква форма.
  : 0 !
 • Севар 10 Севар преди 6 месеца Профил на трол?
  От най-сериозен източник (пра-пра-пра-прадядото на Сорос) знам следното: Българите не сме славяни. Ние сме траки, хуни,вандали,кутригури,чукундури и всякакви други - само не и славяни.Езикът ни е славянски,но само защото княз Борис е провел повсеместни курсове навред в България и го е наложил насила, Затова не сме, но и не трябва да сме славяни. Не трябва да сме и православни, не трябва и робство виж още ›› да е имало..... Защото всичко това създава предпоставки да чувстваме някаква близост с Русия, а точно това е недопустимо. Ние сме си бир-парче натовци , прифронтова държава сме и от тук може да се наложи да се стреля срещу Русия. А нашият нов Бог Брадър е готов да се сражава срещу Русия до последния български войник......
 • Анонимен 10.1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  зА НЯКОИ НЕЩА СИ ПРАВ 10 , НО , ПО-ДОБРИ ДА НЕ БЕШЕ ПИСАЛ НИЩО !
  : 4 !
 • Анонимен 9 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  КАКВА ТЪПОТИЯ !! ЗАЩО БЪЛГАРСКАТА АЗБУКА СЕ НАРИЧА 'КИРИЛИЦА'? СЪВРЕМЕННАТА НИ АЗБУКА Е СЪСТАВЕНА ОТ БЪЛГАРИ ТРИДЕСЕТ ГОДИНИ СЛЕД СМЪРТТА НА КИЛИЛ !! КУЛТЕРАТА НИ , ПИСМЕНОСТТА НИ НЕ СА 'СЛАВЯНСКИ' , А БЪЛГАРСКИ !!!! КИРИЛ И МЕТОДИ СА СЪСТАВИЛИ ГЛАГОЛИЦАТА !!!!!!
 • Анонимен 9.1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Извинете за двете печатни грешки ....
  : 3 !
 • за @'6' 8 за @'6' преди 6 месеца Профил на трол?
  с екзекуцията на най-българските букви се обезбългарява и руши България - бързо, последователно и с невероятна жестокост - Едно от неизвестните престъпления на комунистическия режим, на което не се обръща сериозно внимание, но което причини неотразими злини върху националната тъкан – и продължава да злодее, – е правописната реформа от 1945 г. Този акт на новото правителство, взет през втория ета виж още ›› п на кланетата – тези от късната зима и пролетта на 1945 г. – и в разгара на военните действия по полетата на Югославия и Унгария, съвпадащ по време не само с Народния съд - още есента на 1944 г. се създава комисия за промяна на правописа и се правят настоятелни постъпки инициирани от москва за премахване на църковната схизма и избиране на български екзарх със седалище в София. С тези два удара се подготвя отродяването на над 3 милиона чисти българи и превръщането им в чужденци и създаде необратими последици, които продължават да влияят и до днес на политическия ни живот.Истинската причина за изхвърлянето на ѣ е да се постигне сближение на българския правопис с руско-съветския. Отстраняването от азбуката на ѫ, ъ и ь е по същите причини, но и в подражание на примера от Москва. Подобна съдба претърпяха и думите, които бяха осакатени поради „опростяване”. В името на опростяването се постига простащина
 • Анонимен 8.1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  време да се помисли какви са последиците от въвеждането на осакатения и опростачен правопис от 1945 г. върху културно-историческото наследство на българския народ през 73-те години на наложено обедняване? Българската литература, списвана на стария правопис (Иванчевския), научните издания, белетристиката и всичко, създадено до 1945 г., са станали почти нечетливи и непригодни за по-младите поколения виж още ›› . Освен нанесените вреди върху националната тъкан и същност на нацията това, което турците не успяха да сторят в продължение на столетия, бе извършено от раболепния московски слугинаж за 70години. Българските книги до 1945 г. писаните на стария правопис от Възраждането до 1945 г., когато са създавани произведенията на най-известните и реномирани български историци, филолози, етнографи, поети и писатели, философи, политици и социолози. В тези книги са отразени борбите за национално съзнание, посочени са враговете на България, отразени са стремежите към просвета, национална църква и национално освобождение. Там са Раковски, Ботев, Вазов, Йовков и Яворов, там е българският периодичен печат. Тези постижения фактически се елиминират и изтриват от националната памет. Но не само това. С тях се изтриват и изчезват националните туптежи, естествените тропизми на народа, съзнанието за принадлежност към народ, нация, църква и царство (държава) - трудно се чете и българската книжнина от Средновековието изписана с ѫ, ѣ, с ъ и ь. За служещите си с наложения руски правопис от 1945 г. това вече е почти невъзможно: fakel.bg/index.php?t=6370
  : 4 !
 • българин 7 българин преди 6 месеца Профил на трол?
  Ачев ти пак ме изненада, ще го накривиш на политиците, ами те днес нямат празник бе Ачев, днес празнуват хората на науката, просветата и културата, а те нямат нищо общо с малоумните, полуграмотни и много имотни изроди от "елита" на червената мафия, та хич не си прави труда, няма КОЙ да се засегне или притесни от писанията ти.
 • ДА БЕ, но РАДЕВ С НИНОВА, ЙОТОВА И ЙОНЧЕВА НАЧЕЛО НА 24-то МАЙСКОТО ШЕСТВИЕ???? 7.1 ДА БЕ, но РАДЕВ С НИНОВА, ЙОТОВА И ЙОНЧЕВА НАЧЕЛО НА 24-то МАЙСКОТО ШЕСТВИЕ???? преди 6 месеца Профил на трол?
  Винаги традиционният ред на шествието е: най-отпред върви българското духовенство, след него върви учителството, хората на науката и културата, а после цялото българско гражданство, което обича светлият празник - с наглостта си нашите политици застанали начело на празничното шествие в София, безобразието се превръща в традиция - това са абсолютни парвенюта без духовни и културни качества - жал ки виж още ›› и нещастни толупи
  : 1 !
 • АНАТЕМА НА РУСКИТЕ ОКУПАТОРИ И ТУЗЕМНИТЕ ИМ МАШИ 6 АНАТЕМА НА РУСКИТЕ ОКУПАТОРИ И ТУЗЕМНИТЕ ИМ МАШИ преди 6 месеца Профил на трол?
  странен паметник на Кирил и Методий на снимката( faktor.bg/bg/articles/mneniya/lacheni-tsarvuli/sveshtenata-prostota-da-ne-dokosva-svetite-bratya ), развяващи свитък с букви от Кирилицата, азбуката която е създадена от СВ. седмочисленици начело с Климент Охридски. Но фалшифицирането на историята ни и духовното обезглавяване е тотално: след руската окупация 1944г. инсталираните от москва руски ени виж още ›› чери с поръчана от москва реформа ‘’ ѣ ‘’се изхвърля от българската азбука и ТАКА окончателно скъсват връзката между източните и западните български говори и връзката между Македония и майка България - дори имат наглостта да подменят официалния български шрифт на кирилицата с руски, забраняват споменаването в химна“Върви, народе възродени” на Бог и БЪЛГАРСКИТЕ апостоли :faktor.bg/bg/articles/komunistite-premahvat-ot-chitankite-tseli-kupleti-ot-varvi-narode-vazrodeni
 • Анонимен 5 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Не бе Кирил и Методи са есейци , като от*адъка /3/.
 • Анонимен 4 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Обърнете внимние коя фотография на паметник на двамата братя е ИЗБРАЛ в.”24 Часа” като илюстрация за статията си по случай Българския празник: двамата братя с вид на примитивни мужици на фона на руския двоен, пресечен в долната част кръст, (Бронзовият паметник на св. Кирил и Методий на площада в Коломна Скулптор: А. А. Рожников2007 г.) сякаш си нямаме най-прекрасният паметник на Кирил и Методий пр виж още ›› ед Народната библиотека, дело на скулптора Владимир Гиновски, чиято визия руснаците многократно копират: 24chasa.bg/ojivlenie/article/7469347 )
 • Към всички БЪЛГАРИ: 3 Към всички БЪЛГАРИ: преди 6 месеца Профил на трол?
  ДА НИ Е ЧЕСТИТ ПРАЗНИКА НА БЪЛГАРСКИТЕ БУКВИ И БЪЛГАРСКИЯ ДУХ! ЗА ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ! УСПЕХ!
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Питал съм доста руснаци кой им е написал азбуката. По-интелигентните отговарят: "Ломоносов, разбира се - още през XVIII век." А по-простоватите направо се сърдят: "Ленин - то е ясно' Излиза че в най -добрия случай до преди 300 години руснаците са безписмени, но правдоподобно и от 100години да пишат като се знае че до средата на миналия век нямаха и лични документи
  : 2 !
 • ЗА ДЕНЯ НА БЪЛГАРСКАТА ПИСМЕНОСТ 2 ЗА ДЕНЯ НА БЪЛГАРСКАТА ПИСМЕНОСТ преди 6 месеца Профил на трол?
  Кирил и Методий са българи. Установено е, че родното им наречие спада към родопските. Знае се, че дядо им е благородник от двора на княз Кардам. Посетената от Кирил и Методий Моравия е римската област Мизия, наречена България от Св. Йероним – в продължение на 1100 години до XV век, различни автори наричат българите мизи- най-големия тракийски народ. Освен мизи, в Моравия са живели дардани, тр виж още ›› ибали, илири( близки роднини на дедите ни наричани по време на Античността траки) В старите хроники името Растислав(кнез на Моравия) се пише като Растис(тракийско име) , а хората в Моравия говорят същият език, който се говори и в България - по времето на Борис I, Моравия е част от българската държава(днес, Моравия тенденциозно се представя като отделна страна). Целта на Моравската мисия на Кирил и Методий е да бъдат опазени българите от покрайнините на държавата ни. Запознати с политиката на Римската Империя (нар. Византия) и с амбициите на германските владетели да разширят териториите си на изток, светите братя правят всичко възможно да укрепят българщината. Когато немци и унгарци съсипват Велика Моравия, много от жителите ѝ се преселват в България, поради самосъзнанието на тези хора. През 865г.папа Стефан V забранява богослуженето на родния език на населението на Моравия. 867 г. Василий I организира покушението над тракийския по кръв Михаил III – човекът подкрепил Светите братя в полезната за България дейност. Следва съюз, който Василий I и крал Людевик II сключват 870 г. Само за 5 години, обръчът около дедите ни е стегнат здраво, но те вече имат стабилна опора и устояват. Моравия като територия може и да е загубена за нас, но с въвеждането на глаголическата азбука у нас, а и правото на богослужене на български език, държавата ни се укрепва. Не случайно времето на Симеон Велики е известно като Златният Век. Тогава страната ни се превръща в духовен водач През Средновековието религията и културата са едно и също нещо - България опазва и развива своята културна традиция и националния си характер и е една от страните с най-развита култура - българския език е в основата на всички т.нар.славянски (от славословя) езици на които се черкуват православните християни.
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  светите братя са не само едни от най-образованите хора на своето време, но и превъзходни дипломати и са успели да надхитрят и Константинопол и Рим, с признаването на каноничността на българския език и българското християнство, които са били обявени за еретични и подлежащи на унищожение още преди няколко века.Изключителния ерудит Кирил обявява за нова и азбуката ни като премахва 3 знака от 147-те виж още ›› в глаголицата и в комплект с приемането на Никейския символ на вярата осигурява признаването на българския език за литургичен по канон. Цената на успеха е отказът на Борис от българския Сирмиумски символ на вярата(българите са първите християни на Балканите и в Европа), което е големия успех, но за Константинопол - борбата е била жестока - става дума за унищожението на българската самоличност, история и култура и следователно за обосноваване правото на Константинопол да владее българските земи.Загубили сме много земи и голяма част от българите и днес(с активната зла намеса на обявилата се за наследница на византия русия) са част от населението на нашите съседи, но българският корен е жив и руснаците са принудени да се обявяват за славяни, защото ползват БЪЛГАРСКАТА АЗБУКА
  : 1 !
Нагоре