Дотук добре - дела и документи, но арест - кога?

15666
Дотук добре - дела и документи, но арест - кога?
Снимка: БГНЕС

Само който не е пътувал години наред по "Хемус" може да вярва, че всички предвидени за магистралата пари са вложени в нея. Дупки, неравности, лоша настилка, постоянни ремонти - това е "Хемус" - 30-годишна одисея. И никой не знае колко пари са изляти в това чудо на пътното строителство. Мине-не мине време, току излезе някаква бомбастична цифра в медиите. Само дето качеството на свършеното е под всякаква критика.

Не стига това, ами и още милиони са дадени изцяло авансово, без насреща да е свършена каквато и да било работа. Самите пътностроителни фирми, разбира се, дума не дават да бъдат критикувани или не дай боже - проверявани. Според тях всичко си е наред.

Само дето хич не е.

Източници на BIRD с твърдение кой е строителят на "Хемус', превел пари към Дубай и близката до Борисов банка

 "По информация от източници: Строителят на Магистрала "Хемус", който е превел 21 милиона към Дубай, е Ве...

С много по-малко средства други страни направиха магистрали за чудо и приказ. И ако с държави като Германия е трудно да се сравняваме, нека да идем поне до Сърбия или до Гърция. Впрочем, сравнението с която и да е държава по отношение на пътищата не би било в наша полза. Защо е така?

"Един от известните строители на пътища от началото на годината е превел 21 млн. лева в Обединените арабски емирства", каза пред журналисти вътрешният министър Бойко Рашков. Наред с това той обяви, че авансите за "Хемус" са минавали през близка до Бойко Борисов банка. Всички подозираме коя е тази неназована банка. Тя присъства в десетки журналистически разследвания, за нейните обвързаности се знае и в деловите, и в политическите среди. Но засега никой не успява да освети тези обвързаности до степен такава, че да могат да се прекратят и създателите на престъпни схеми да се озоват там, където им е мястото.

Подобни твърдения могат да се чуят на много места, но министър Рашков е човекът, който може не само да говори, а и да доказва. В неговата власт е (все още) да достигне съответното ниво на натрупвания, които могат да доведат до арести. Арести не на дребни подизпълнители - никой не го е грижа за тях, а на едрите риби, усвояващи десетки милиони от обществения ресурс в лична полза. Впрочем, само авансите за "Хемус" са за над 1 милиард.

Но, както вече Рашков вече обяви, прокуратурата бави разследването и няма как събраният материал да тръгне към съда. Тук стигаме до проблема, който за мнозинството българи си остава неразбран и недооценен - с тази прокуратура ще я караме все така. Докато главният прокурор не бъде сменен, никакъв напредък няма да имаме нито в борбата с корупцията, нито пък ще спре източването на средства. И докато не се осъзнае това от повече хора, промяната ще си остава едно добро пожелание.

И всичко това е само за една магистрала. Ако схемата е прилагана и за останалите, лесно можем да си отговорим на въпроса защо си трошим колите по скапаните пътища и защо толкова хора всеки ден загиват - защото някъде си седят едни лакоми хора и цялото им време е посветено на идеята да прилапат обществен ресурс.

Рашков обеща още арести заради "Хемус", средствата минавали през банка, свързана с Бойко Борисов

"Има задържани за злоупотреби по строителството на магистрала "Хемус", но ще има и още". Това обяви вътрешният министър Бойко Рашков, ...

Да не говорим, че магистралите са само върхът на айсберга. За краткото си съществуване в двата експресно протекли парламента имахме и комисия по ревизията, която открехна още няколко завеси - все водещи към задкулисно разпределение на парите ни.

Едно време имаше рубрика "България - дела и документи" и съдебните репортери често си правеха майтап с тази фраза. Днес повече от всякога са ни нужни дела (съдебни), базирани на документи (грижливо проверени). Но какво би било най-ефикасно? Арести и присъди. Защо не? Европа е пълна с такива примери. Крадеш - плащаш. Рано или малко по-късно.

За да останат мутрите наистина извън управлението, ни е нужен вътрешен министър, който не се страхува - в това по отношение на сегашния не се съмняваме, и който е готов да доведе започнатото до успешен за обществото край.

Ето това е основна задача на Бойко Рашков, в която той трябва да получи пълна обществена подкрепа, за да имаме имена, факти и арести. Последното е единственият начин да станем нормална държава, в която всеки получава според делата си.

Автор: Евелина Гечева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com