Газ пик**т и гроздето им е кисело

9562
Газ пик**т и гроздето им е кисело
Снимка: iStock/Guliver

Новината, че премиерът Кирил Петков е поставил основи за доставка на американски втечнен газ за България, при това на по-благоприятни цени от тези на руския газ, веднага активира всякакви опозиционни елементи. Няма да се спирам на всички - някои са отдавна известни проруски проксита, могат да бъдат лесно разпознати по говоренето или снимките с премрежен поглед до руския посланик Елеонора Митрофанова. Но досегашните обяснения на ГЕРБ си заслужават.

Факт е, че визитата на Кирил Петков не е приключила с изчистване на абсолютно всички детайли. Само че ако това беше визита на Бойко Борисов, Севда ТВ щеше да излъчва 24/7. Всички помним с какъв апломб беше обявена промяната в цената на руския газ в посока надолу през 2020 година. После стана ясно, че има детайли - да се връщат пари за вече минали месеци и т.н., но това впоследствие беше уточнено и уговорено.

По фактологията - минус за управляващите е да не кажат точни цени веднага, но при такива сделки не всичко се изяснява на секундата. Най-малкото тази стока е борсова, има промени. Това е процес, върви се стъпка по стъпка. Факт е обаче, че България е най-малкият потребител на природен газ в Европа - стига ни по 1 танкер месечно в добавка с другите ни източници (без руския газ). Това значи, че за американците е изгодно да ни дадат сериозна отстъпка и да се рекламират в "борбата с класовия враг - Русия". Дори за непрокопсаници като нас, които никога не успяваме да изтъргуваме най-добрата цена за интересите си, това е страхотна възможност. Затова и гвардията на Бойко Борисов припиликва усилено.

Друг интересен момент е как Делян Добрев и съответно ГЕРБ тръбят, че нямаме резервиран капацитет в Ревитуса, а от гръцка страна дойде новина още на 8 април, че има резервиран капацитет. Нашите управляващи не се хвалят много-много с това и така се дава база за атаки - въпросът е какво още не е доизгладено.

ВАЖНО: От Ревитуса т.е. Гърция газът за България минава през гръцката газопреносна мрежа и стига до точката "Кулата - Сидерокастро" и хоп, в България. Може да има и виртуален внос - ползваме газ, който е за Гърция от друг маршрут, минаващ с връзка към нас, а в замяна те ползват този от САЩ, който е за нас. Това вече е правено в миналото и то неведнъж.

Като стана дума за недоизгладени неща, нека не забравяме - специално в енергетиката няма много хора, които наистина да разбират. След над десетилетие управление ГЕРБ със сигурност има изградена структура в тази сфера и тя не може бързо да бъде заменена. Съответно, пред Кирил Петков и компания със сигурност има пречки на средно управленско ниво, което е много важно при големите сделки. Това, обаче, е нещо, за което малко хора се сещат - във Фейсбук популярността я обират простичките неща, като картинки, видеа и т.н. играчки за деца.

В цялата манджа с грозде умилителен привкус дава Костадин Костадинов. Как пък не чухме веднъж да каже дали "Газпром" като ни спря газа това беше коректно и не трябва да ги съдим? В този ред на мисли, Делян Добрев обясни как политиците не трябвало да се местят, а при съдебното дело Русия да го използва и да каже, че има политически елемент. Така си е - то "Газпром" Путин хич не им се меси, нека оставим "Булгаргаз" сами да правят каквото си искат. С кой знае колко още кадри на ГЕРБ по ключови места вътре.

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Разглобка: "Турски поток" пресъхва за пред хората

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com