Шок и ужас – няма руски газ. А трябва ли да се шокираме и ужасяваме?

8453
Шок и ужас – няма руски газ. А трябва ли да се шокираме и ужасяваме?
Снимка: Getty Images

Откакто стана ясно решението на "Газпром Експорт" да спре доставките на руски газ за България, куп политици, експерти и такива, които нищо не разбират, изказаха позиции и мнения. Но икономистът Георги Ангелов обобщи ситуацията от гледна точка дали загубата на руския газ представлява значима загуба за България в стегнат анализ - след като едрият бизнес в България скочи и вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова почна да иска държавата да плаща разликата в цената между руския газ и друг вид газ. Точно затова Ангелов настоя - всеки месец руският газ поскъпва, през октомври ръстът на цената е 36%, през ноември - 30%, в началото на тази година - още 25%. И напомни - най-евтиният газ е в Испания (20% по-евтино от нашия газ), където миксът е тръбен и втечнен газ. В Испания има 6 терминала за втечнен газ.

На първо място, в анализа си Ангелов припомни известното отдавна на всеки, който се интересува по-детайлно от българската енергетика, а именно – България е най-малкият потребител на природен газ в ЕС. Страната ни потребява между 2,9 и 3,2 милиарда годишно, по данни на Евростат. Това представлява едва 0.8% от общото потребление на газ в Европейския съюз (което е близо 400 милиарда куб. м. годишно). Това значи всеки месец по един танкер с втечнен газ, за да ни задоволи потреблението, като бъде прибавен и идващият за страната ни газ от Азербайджан.

Асен Василев обяви от Брюксел: В България ще има регионален газов координационен център

В България се ситуира регионален координационен център, който ще управлява общата употреба на газовата и електрическата инфраструктура ...

По данни на Евростат, в България природният газ има едва 14% дял в енергийния микс, докато в Европа средно този процент е 25 на сто. Почти не произвеждаме ток с газ спрямо Европа, като дори представената вчера (28 април) справка от министъра на икономиката Корнелия Нинова показа, че най-голям потребител на газ е енергетиката ни (39%). Всъщност, що се отнася до газа, той е незаменим при производството на водород (друг вид енергиен източник) и на торове - защото представлява суровина, а не енергиен източник. В България най-известното име що се отнася до производство на торове е "Неохим" АД. За 2019 година предприятието има 260 359 000 лв. оборот и 718 служители.

Най-големият потребител на газ обаче е "Топлофикация София", която потребява около една трета от целия газ в България. Топлофикацията обаче може да превключва на мазут за работата си. Вторият най-голям потребител на газ е "Нефтохим Бургас", но по медийна информация рафинерията вече не купува газ от "Булгаргаз", а доставя руски газ чрез посредници. Това се потвърждава от отчетите на Булгаргаз, които показват спад на потреблението на газ от химическата промишленост през 2021 г. въпреки че заради икономическото възстановяване потреблението във всички останали сектори расте.

И може би най-важното – цената на руския газ скочи с 900% на годишна база малко преди последната Коледа. Точно това се разглежда от редица анализатори като един от знаците, че Путин се готвеше за война в Украйна. Причината – масово газовите хъбове в Европа не бяха нагнетени за зимата, както е обичайно, като "Газпром" се оправдаваше за липсата на подадени количества с трудности в процеса заради пандемията от коронавирус. А бившият председател на КЕВР Иван Иванов отдавна посочи, че азерският газ, от който България внася все повече, е 4 пъти по-евтин – това не се е променило особено, въпреки че цената на този газ е свързана с цената на петрола.

Изводът на Ангелов: "Завършването на газовата връзка с Гърция с капацитет 3 милиарда куб.м годишно ще осигури инфраструктура, която ще може изцяло да задоволява българското потребление на газ. Незавършената газова връзка беше използвана като аргумент България да не получава пълните количества евтин азерски газ. С нейното завършване, България ще получава 1 милиард куб. м газ годишно, което покрива около една трета от цялото потребление на страната. Останалото потребление на страната може да се покрие от вноса на един танкер с втечнен газ месечно. Няколко танкера са необходими, за да се запълни изцяло хранилището в Чирен".

Guardian: България и Полша - опитни мишки за Путин в икономическата му война с Европа

Макар че европейските лидери обещаха да спрат доставките на газ и петрол за Кремъл, реалността показва, че това е изключително трудно п...

Какво все пак би станало, ако нямаме газ – сценарий, който изглежда невъзможен, НАУЧЕТЕ ТУК: Колко е зависима България от доставките на руски природен газ?

Пред Нова телевизия секретарят на БТТП Васил Тодоров настоя за яснота. И "блесна" как "към момента имало реална доставка на руски газ", но беше светкавично поправен, че не е вярно. Тодоров все пак призна, че с действията си "Газпром" не е доставчик, на който може да се разчита. Ангелов обаче посочи, че компенсации може да има само за тези, които губят - това далеч не са всички икономически сектори в България.

ОЩЕ: Защо Путин избра точно България? Коментари в чуждите медии

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com