Изключително лош късмет е виновен за измирането на динозаврите

4544
Изключително лош късмет е виновен за измирането на динозаврите

Всички знаем за трагично завършилото съществуване на гигантските „гущери“ от миналото – динозаврите. Теорията, че гибелта им е резултат от падането на гигантски метеорит, е една от най-разпространените и най-достоверна.

Учените обаче са на друго мнение – те смятат, че динозаврите са измрели не просто заради сблъсъка с метеорит, а заради лош късмет.

Динозаврите не са били нито студенокръвни, нито топлокръвни

Горещият въпрос дали динозаврите са били топлокръвни като бозайниците и птиците или са били студенокръвни като влечугите, рибите и земн...

Теорията е на палеонтолози от университетите в Единубрг, Бирмингам, Оксфорд, Кралския колеж в Лондон и университетския колеж в Лондон, пише Paleo-News. Те стигнали до тази идея, след като решили, че има нужда отново да проучат обстоятелствата около измирането на огромните праисторически животни.

Как се е случило всичко? Според научните данни, преди около 66 милиона години на територията на съвременно Мексико паднал 10-километров метеорит. Още преди това катастрофално събитие обаче, на планетата се е била разпространила сериозна екологична криза, твърдят изследователите.

Неблагоприятната за живот обстановка е била предизвикана от засилена вулканична активност, промяна в морското равнище и големи колебания в атмосферните температури.

Хранителните вериги, свързващи динозаврите в екосистемата, вече са били отслабени. Едновременно с това видовете големи растителноядни динозаври са били намалели до критично ниво. Намаляването на разнообразието е можело да се забележи най-драстично при такива групи динозаври, като цератропсите и хадрозаврите.

Учени смятат, че са открили най-големия динозавър, живял някога

Палеонтолозите смятат, че са открили вкаменелости от най-големия динозавър, живял на Земята, съобщи Би Би Си, цитиран от БНР. Костите ...

Подобна „криза“ не е била прецедент – такъв спад при динозаврите се е наблюдавал неколкократно.

И ако не се е случил инцидентът с астероида, екологичната криза на планетата е можела благополучно да се разреши, смятат палеонтолозите.

„Динозаврите са се оказали жертва на изключително лош късмет. Гигантският астероид е паднал в най-неподходящия момент, когато екосистемата е била най-уязвима“, разказва доктор Стив Брюсат от университета Единбург. Той пояснява, че ако космическата катастрофа се е била случила няколко милиона години по-рано или по-късно, динозаврите са можели да продължат своето съществуване.

Редактор: Анна Маринова

Тежка зима убила динозаврите

Унищожително тежка зима, предизвикана от удара на 6 астероида в земята, е предизвикала изчезването на динозаврите. Това се е случило пр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com