Край! Вече всеки сигнал от президента ще го броим за фалшив

9974
Край! Вече всеки сигнал от президента ще го броим за фалшив
Снимка: iStock/Guliver

Много странна грешка стресна сума ти хора завчера. Мобилните им телефони пропищяха с остър звук от някаква фалшива тревога, озаглавена "Сигнал от президента".

Първото, което човек може да си помисли е, че го атакуват или хакери, или скамъри, или някакви други хайтек мошеници. Уви, нищо подобно - оказа се обикновена грешка. Или поне като така ни беше представена.

Главното в случката е това, че никой не каза кой конкретно е отговорен, не беше обяснено как се случват такива грешки и защо се налага винаги постфактум да се обясняваме за всеки гаф.

Официалното съобщение беше, че МВР не е било уведомено от мобилния оператор, че ще се пуска такъв тест. Мобилният оператор обаче отрече и посочи към изпълнителя на създаването на системата. Оттам признаха и се извиниха - но как стана така, че стана така ... По тази логика всеки, който има достъп до някаква база с абонати, би могъл да им прати нещо "от президента". А когато наистина се обявява някаква опасност, хората да не повярват и да не вземат предпазни мерки, смятайки, че пак е грешка или някакъв майтап.

Когато започна войната на Русия срещу Украйна, българите се запитаха дали у нас има бомбоубежища, които да бъдат използвани при евентуална опасност. Медиите изнесоха доста информация и се оказа, че скривалищата, доколкото ги има, изобщо не са известни на широката общественост. Десетки анкети с граждани показаха, че гражданите, със съвсем малки изключения, нямат представа накъде да тичат, ако завият сирените.

И като споменаваме сирените, е редно да припомним, че когато тях ги тестват, обикновено има някаква предварителна информация. Събщава се от предния ден и повечето хора, висящи нонстоп в интернет, все по някакъв начин попадат на тази информация. Сега нищо подобно не беше направено - просто пуснаха някакъв тревожен звуков сигнал, а който е имал късмет точно тогава да си говори на спикерфон, е видял и яркозелена вертикална линия на екрана си. В комбинация с надписа "Сигнал от президента" и последвалите бързо изчезващи надписи "test-test", си е най-малкото странно.

Но ние така или иначе си живеем в страната на странностите. Ако бяхме нормална държава, щеше още същата вечер да се появи я министър, я друг отговорен фактор, който да се извини на стресираните от сигнала и поне да обещае, че случаят ще бъде проверен. Нищо подобно не се случи - всичко живо е обзето от изборната треска, всеки крои планове за бъдещо влияние и подрежда общински съвети. Да не говорим, че на самата власт в момента изобщо не ѝ е до известявания, особено ако става дума за фалшива тревога.

Тестът инжектира шегобийците и те започнаха да предлагат какво да се прави занапред по същия начин - поздрав като по Тянков тв, примерно. Или запалянковски залагания.

След шока от BG-Alert Test Test: Най-смешните реакции в интернет (СНИМКИ)

Но най-странното е, че Пеевски още мълчи по казуса. Не врваме да не го вълнуват сигналите от президента, пък били те и фалшиви. Наред с това той си има и опит в бедствията и авариите, така че очакваме включване.

Автор: Стефан Стефанов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com