Обяснение за фалшивата тревога по BG Alert и извинение

8491
Обяснение за фалшивата тревога по BG Alert и извинение
Снимка: iStock/Guliver

Човешка грешка е довела до изпращането на две различни съобщения през мрежата на един от мобилните оператири на "сигнал за тревога" на телефоните на хиляди граждани в България, съобщиха от МВР. 

ОЩЕ: Сигнал за опасност в цяла България: BG Alert с фалшива тревога

ОБЯСНЕНИЕ И ИЗВИНЕНИЕ

"Във връзка с планирани национални тестове на системата BG-ALERT за ранно предупреждение през мобилните мрежи, на 1 ноемрви 2023 г. от 18:55 до 19:00 бяха проведени предварителни тестове. Поради човешка грешка бяха изпратени две различни съобщения през мрежата на "Виваком", които са получени от техни крайни клиенти", се казва изпрателното съобщение.

От ДЗЗД „Сискод“ се извиняват на населението, всички засегнати страни и институции за причиненото безпокойство и неудобство.

"След установената вече работоспособност на системата, се надяваме в бъдеще да бъде важен инструмент за известяване на населението в случаи на бедствия и аварии", добавят от изпълнителя, ангажиран с реализирането на системата BG ALERT.

ОЩЕ: Николай Николов: Създава се нова система, която да предупреждава за природни стихии

СИГНАЛ ЗА ОПАСНОСТ

Припомняме, че "сигнал за тревога" получиха на телефоните си хиляди граждани в страната минути преди 19 часа. Той е бил придружено с вибрация и силно пищене, като е накарало някои да излязат извън домовете си заради опасения от задаващо се земетресение.

Съобщението бе получено от абонати на само един от операторите. При повечето потребители съобщението идва с текст: "Внимание, опасност!", а при някои има и сигнал от президента. В известието пише също "test test", което означава, че системата се тества. Съобщението препраща към сайта bg-alert.bg, който обаче все още е недостъпен.

КОЙ ОТГОВАРЯ ЗА СИСТЕМАТА?

През есента на 2022 година е подписан договор с изпълнителите на системата, като с проекта е ангажирана пожарната (ГДПБЗН), която е структура на МВР. Договорът е с обединение между "СисКод", "Инфосистемс Интернешънъл" и "Опенкод Системс" за сума от около 2,1 млн. лв. Основната задача на компаниите е да създадат софтуер по технологията Cell Broadcast Service, с който ще могат да се пращат съобщения - на български и английски, директно на мобилни телефони с номера, които в даден момент са свързани към мобилните клетки в застрашената зона - вкл. тези в роуминг и без значение към кой оператор са. Кой ще оперира с тази система реално е сред важните въпроси, които следва да бъдат уредени, писа в. "Капитал".

Според Търговския регистър, в "Опенкод Системс" съдружници са Константин Стайков и Тиери-Мишел Даррас, като Стайков е водещият съдружник. Едноличен собственик на капитала на "Инфосистемс Интернешънъл" е "Информикс Груп" АД, чийто представител е Николай Симеонов, той е и един от тримата ѝ директори заедно с Антонина Илиева и Стефан Каврошилов.

Първоначално днес официалният сайт bg-alert.bg не се отваряше, но по-късно стана активен. От него става ясно, съобщенията се изпращат единствено и само от компетентните държавни органи или институции. На сайта се появи и информация кога официално ще се проведат тестовете за изправността на системата. Точните дати и часове по области вижте тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com