Магистрален популизъм в стил Бойко Борисов

11905
Магистрален популизъм в стил Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

Вчера беше официално открит участъкът Белокопитово - Каспичан от автомагистрала „Хемус“. Очаквано премиерът Бойко Борисов присъства на откриването, а разликата беше, че регионалният министър Лиляна Павлова преряза лентичката. Министър-председателят обяви, че новият участък струва 66 млн. лв. и е финансиран изцяло с пари на държавата, ще рече -пари на данъкоплатците. „Цялата магистрала „Тракия" струва на българите 55 млн. евро, защото е с кофинансиране от ЕС. Тук правим участък на АМ „Хемус” със 100% изцяло държавни пари", каза премиертът, добавяйки, че ако не е било правителството на Орешарски сме щели да строим с парите на германци, франзузи и т.н.

Коментар на редактора

Павлова: Новата отсечка е важна част от амбициозния ни план за довършване на "Хемус"

Новата отсечка между Белокопитово и Каспичан е важен участък от амбициозния ни план за довършване на АМ "Хемус". Това каза пред журнали...

Значи, премиерът обожава популизъм, но всъщност кой политик не го обича. Дейвид Камерън във Великобритания, крайно десният Жан-Мари льо Пен във Франция и редица други западни евроскептици обичат да говорят за нетните платци в лицето на западните страни членки на ЕС и да се оплакват как те плащат, а Източна Европа харчи. Явно популизмът в обратната посока също е печеливш. Сега Борисов се оплаква, че българите трябва да плащат, а не богатите французи и германци. „Важи“ - както казват в Сърбия.

В Сърбия имат много хубави магистрали - пътувала съм по тях и определено мога да кажа, че са по-добри от нашите. Даже части от пътя е осветен – още по-яко. Сърбите обаче не са в ЕС и не се облагодетелстват от парите на богатите европейци. Чудя се дали техният популизъм гласи нещо от рода на „А сега, когато потекат европейските пари, магистралите ни ще излязат безплатно“.

България също внася в бюджета на ЕС, от където идват и средствата от европрограмите, т.е. парите за магистралите на премиера. Няма да се впускам в разчети относно държавният бюджет, където плащанията от и към ЕС имат своето място. Въпросът е, че пак се стигна до любимото нещо на Бойко Борисов – да обвинява предходното правителство. Добре, че имаше почивка между неговите два мандата, за да има и кого да обвинява.

Автор: Петя Бързилска

Румъния планира да построи само 1200 км магистрали до 2030 г.

Румъния планира да построи едва 1 200 километра магистрали през следващите 15 години. Това гласи основният план за развитието на трансп...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com