Марсоходът Opportunity постави световен рекорд за изминато разстояние

4330
Марсоходът Opportunity постави световен рекорд за изминато разстояние

Марсоходът Opportunity е изминал изключително дълго разстояние по повърхността на планетата Марс и с това е поставил своеобразен световен рекорд, съобщават учените. Апаратът е преодолял толкова дълга дистанция, каквато до този момент не е преодолявана от нито една друга космическа машина, действаща върху което и да било космическо тяло.

Става дума за разстояние от общо 40 километра, което Opportunity реализирал след изминаването на последните 48 метра от своята мисия преди броени дни.

Снимки от Марс опровергават хипотезите за съществуване на вода в течно състояние на планетата

Цепнатините по повърхността на Марс са формирани от сезонно замръзване на въглероден диоксид, а не от вода в течно състояние, както пре...

Ключовите финални метри са етап от маршрута на апарата по западната част на кратера Endeavour.

Предишният рекордьор по изминато разстояние по повърхността на друго космическо тяло, освен Земята, е руският Луноход-2. За престоя си от пет месеца на повърхността на Луната през 1973 г. апаратът преодлял цели 39 километра, според наблюденията на лунния орбитален апарат на NASA Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO).

„Мисията на лунохода може да бъде наречена първи Златен век от изследването на други планети и космически тела от 60-те и 70-те години на миналия век. Сега, безспорно, се намираме във втори Златен век“, коментира Стив Скуарес, учен от Кронуелския университет и член на научната група на мисията Opportunity.

Всъщност апаратът Opportunity и неговият близнак Spirit не са били предвидени първоначално да преодоляват такива големи разстояния и да останат толкова дълго време на Марс.

НАСА започва да конструира нов марсоход

Следващият робот на Националната космическа агенция на САЩ (НАСА) скоро ще започне да придобива форма, пише Space.com. Марсоходът InSi...

Идеята на учените преди мисията била апаратите да останат на Червената планета в продължение на не повече от 90 дни. През този период машините трябвало да изминат разстояние само от един километър. Членовете на научната група, работеща по мисията Opportunity, хранят надежда, че марсоходът ще успее да достигне място с название "Marathan Valley", отдалечено от сегашното местонахождение на машината на 1.93 км. В района там има глинени отлагания, които са признак за наличието на вода в миналото, поясняват изследователите.

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com