На крив бизнес Австрия му пречи

7127
На крив бизнес Австрия му пречи
Снимка: Getty Images

Призив за бойкот на австрийския бизнес у нас предизвика вълна от реакции. Той беше отправен от председателя на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев, а не от целокупния български бизнес, както посочиха редица медии. Поводът беше отказът на Австрия да пусне страната ни и в сухопътния Шенген: Бизнесът предлага бойкот на Австрия заради Шенген

На всеки е ясно, че пълноправното ни членство в Шенген е топ приоритет, но какви са пътищата за неговото постигане? Едва ли най-правилното решение е да бойкотираме австрийските бензиностанции и търговски вериги. Само помислете - ако не заредите на OMV, отивате в "Лукойл", примерно. Това ли е целта на г-н Велев? Той, впрочем, е сред откритите поддръжници на руския газ и поне досега не сме чували от него призив да бойкотираме каквото и да било, свързано с Русия. За супермаркетите изобщо няма да коментираме, защото е смехотворно.

Но ще попитаме така наречения индустриален капитал дали имаше такава остра позиция, когато се срутваха банки? Когато се изземаха бизнеси? Възмущението е конкретно срещу Австрия и само срещу нея, макар други държави да се държат доста по-нахално с нас, и то - в течение на десетилетия.

Впрочем, преди известно време Велев призова за бойкот срещу Нидерландия и "Шел", пак по повод Шенген. Тогава това мина между капките, но днес имаме рецидив и това едва ли е случайно. Понеже ни намират кусури, свързани главно с корупция и неефективен контрол, дайте да им покажем кои сме ние - "Булгар, булгааар", ако помните кой се биеше в гърдте с тази фраза.

Би било смешно, ако не застрашаваше реални бизнеси - и български, и австрийски, и мултинационални.

Австрия е топ инвеститор у нас и да се зъбим на този инвеститор е просто инфантилно. Само ще споменем някои от по-едрите - А1, EVN, ОМV, Vіеnnа Іnѕurаnсе Grоuр - Вulѕtrаd, Unіqа, Моndі, Кrоnоѕраn, Ваumіt и редица други, разбира се.

Призивът за бойкот беше окачествен като "изключително неефективен" от шефа на друга бизнес структура - председателя на Управителния съвет на БТПП Цветан Симеонов. “Ние разглеждаме всички инвеститори като наши съюзници“, припомни Симеонов: БТПП против бойкота на австрийския бизнес у нас

Че идеята за бойкот на австрийският бизнес в България е грешка, схвана дори Бойко Борисов, който посъветва да се наблегне на общите ползи от пълноправното ни приемане в Шенген.

Ако в изказването на Велев има нещо смислено, това е, че България не бива да бъде третирана като втора ръка държава. Но да плашим Австрия с българско вето на нейните инициативи в европейските институции е смехотворно - точно с това ще покажем изначалната си комплексарщина, която и без друго едва прикриваме.

Достойната ни реакция би била не конфронтацията, а прагматичният диалог. Ако наистина пропуснатите ни ползи са за 1 милиард евро годишно, си струва да се постараем това скоро да се коригира. Но някак не му отива точно на индустриалният капитал да се прави на синдикат и да зове за протестни действия. Правилното решение е бизнесът у нас да си поговори с австрийския бизнес и заедно да потърсят контакти с хората от политическите среди, които вземат тези решения.

И не на последно място - задължение на политиците е да търсят правилните ходове - както за Шенген, така и за премахването на обстоятелствата, заради които не ни приемат.

Автор: Стефан Стефанов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com