Надуваеми безпилотни машини ще изследват Венера и други космически тела

4024
Надуваеми безпилотни машини ще изследват Венера и други космически тела

Може да се каже, че безпилотните летателни апарати и свръхлеките летателни апарати на слънчеви батерии вече са завоювали небето на родната ни планета. Инженерите от компаниите Northrop Grumman и LGarde обаче смятат, че това е само началото.

Според учените, в близкото бъдеще безпилотните летателни апарати ще могат да летят в небесата на Венера, Титан и Марс, провеждайки най-разнообразни научни изследвания на атмосферата и повърхността на тези небесни тела.

Откриха миниатюрна черна дупка с гигантска мощ

Интересно астрономическо откритие са направили учените от Международния център за радио-астрономически изследвания (International Centr...

При това всички необходими технологии за създаването на такива специализирани летателни апарати вече съществуват и хората трябва единствено да ги приложат на практика.

Специалистите от компанията Northrop Grumman са избрали като своя първа цел Венера – съседната на Земята планета, намираща се по-близо до Слънцето и обгръщана по-силно от „горещия му дъх“. Разработваният от тях безпилотен летателен апарат за изследване атмосферата на Венера се нарича VAMP (Venus Atmospheric Maneuverable Platform). Това е надуваема машина, която ще бъде превозвана в товарния отдел на космическите кораби. Преди да се отправи на своята мисия, апаратът ще бъде надут с помощта на водород, съхраняван на кораба в сгъстен вид в специални балони.

Когато космическият кораб достигне определена височина и скорост, VAMP ще бъде пуснат от борда и ще се отправи на самостоятелен полет в атмосферата на Венера.

Благодарение на подемните сили, създавани от пълнителя с водород, апаратът няма да губи много енергия за осъществяването на полет в атмосферата на съседната ни планета. Атмосферните потоци, характерни за Венера, ще позволят на машината да осъществи една пълна обиколка около планетата за шест денонощия.

НАСА откри 715 нови планети извън Слънчевата система

Американски астрономи, работещи с космическия телескоп „Кеплер”, са открили 715 нови планети, предаде ИТАР-ТАСС. „Че...

Енергията, необходима за работата на двигателите, ще бъде изработвана чрез слънчеви батерии по време на светлата част от денонощието. По време на тъмната част апаратът ще използва радиоизотопен термоелектрически генератор, работещ на плутоний -283.

Размахът на крилете на апарата е 45 метра, а теглото му е 450 килограма. Той ще е способен да превозва товар от 200 килограма, състоящ се от различно научно оборудване.

Максималната височина на полета на машината ще е между 70 километра по време на светлите часове и 55 километра през тъмните часове от денонощието.

Двигателят на апарата ще продължи да работи една година, след което VAMP няма да може да поддържа необходимата височина и ще прекрати своя полет и съществуване, слизайки в бурните ниски слоеве на атмосферата на Венера.

Обмислят космически асансьори, които да заменят ракетите

По поръчка на Международната академия на астронавтите група учени са извършили проучване на възможностите да бъде изграден космически а...

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com