Не бойте се - Пеевски продължава промяната

15122
Не бойте се - Пеевски продължава промяната
Снимка: Actualno.com

Новата коалиция между ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане" има с какво да се гордее. Тя за първи път в новата ни история събори правителство с вот на недоверие. Това нямаше да бъде възможно, ако Слави Трифонов беше онова, за което се представяше и заради което хората се подлъгаха да гласуват за партията му. Той обеща никога, при никакви обстоятелства да не гласува заедно с ГЕРБ. Но това се случи и за всички е видна причината - просто ИТН никога не е имала за цел да бори модела ГЕРБ-ДПС. А каква цел е имала тази партия и какво е обещала зад кадър, ще научим друг път.

Вотът успя и заради мистерията с депутатските гласове - поредната. Събраните 123 гласа "за" всъщност са от гласували по някакъв начин нерегистрирани в залата депутати. Регистрираните бяха 181, а гласовете - 239.

Тази обичайна парламентарна практика е в пълно противоречие с член 70 от парламентарния правилник, където е регламентирано как става приемането на решения от Народното събрание. Там в алинея 1 е записано: "Предложението се смята за прието, ако за него са гласували повече от половината от присъстващите народни представители, освен ако в Конституцията е предвидено друго."

А какво пише там?

Чл. 81.

(1) (Изм. - ДВ, бр. 12 от 2007 г.) Народното събрание открива заседанията си и приема своите актове, когато присъстват повече от половината народни представители.

(2) Народното събрание приема законите и другите актове с мнозинство повече от половината от присъстващите народни представители, освен когато Конституцията изисква друго мнозинство.

Представете си - влиза депутат в парламента и хуква презглава да гласува вот на недоверие, без да се е регистрирал? И то не един, а в случая - цели 58 човека?

Така или иначе решението е факт, колкото и неморален да е начинът на работа в българския парламент. Какво обаче следва, не като процедура, а като текстура, да речем?

На първо място, няма как да не отбележим сгъстяването на патриотичния сос, в който се формира новото (евентуално) мнозинство. В този сос има едно по-едро парче, една корпулентна фигура, появила се както вътре, така и около парламента. Нейната поява след 6-месечно отсъствие със сигурност е втвърдила и споила бъдещата коалиция.

Да, Пеевски се връща с пълна сила. Ако не ви харесва - може да се включи и Костадинов, например. Този човек ми изглежда по-хлъзгав дори от Трифонов. Никой от предишните псевдопатриоти не би застанал открито редом с ДПС. Докато сега бяха на митинг, на който се яви Корпулентният в цялото си величие. За да покаже кой кара влака.

Новината от вчера не е само това, че правителството падна. Новината е, че ГЕРБ, ИТН, "Възраждане" се оказаха в прегръдка с Догановото момче ненагледно.

А тези, които много искаха правителството на Петков да падне, нека се радват - Пеевски ще продължи промяната.

 

Автор: Стефан Стефанов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Иде Промяната, ама друг път!

Синодът има уникален шанс да спечели доверието ни

Автогол! Костадинов даде начален тласък на следващата проруска партия

Тихата смърт на гражданското общество. И неговия отвъден живот

Ако случаят с Нотариуса бъде заметен, това е краят на всички илюзии

Червени линии и "общности": Как да ротираме и шикалкавим успешно

Преговорите за кабинет: Канят ме, мамо, на тежка сватба

След НЕкоалицията ще видим ли и НЕротация?

Странното облекчение при срива на Фейсбук

Интересувам се дълбоко от ротацията и не мога да мигна, докато не стане факт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com