Няма да стреляме по социолозите, само ще им се посмеем

8514
Няма да стреляме по социолозите, само ще им се посмеем
Снимка: Thinkstock

Не стреляйте по социолозите, те толкова си могат. Правят всичко, за да сме наясно какво ни чака. Само дето на пръсти се броят изборите, в които резултатите са били достатъчно точно прогнозирани. А пък ако броим непознатите резултати, трябва и междупръстията да включим в броенето.

Сигурно не е лесно да се познае каквото и да било на базата на 1000 интервюирани. Не че им се бъркам в методологията, ама си е доста шантаво това по принцип. И на практика се оказва неефективно - не се познава по 1000 души какво мислят 5 000 000. Освен ако желаният ефект е съвсем друг - да се каже на избирателя кой има най-големи шансове, та да не се пилеят гласове.

Това, разбира се, е само в сферата на литературните хипотези. Към тях спада и твърдението, че който най-много плаща, той получава публично обявени безкрайно много проценти.

Да вземем, например, Слави. Той че се е издънил, е повече от ясно. И че ще види власт през крив макарон, също е ясно. Кому е нужно тогава да се вади нож на това умряло куче, защото "Слави се срина от ... до ..." си е точно такова действие.

Ясно е, че не му се дават пари за социолози. И те, какво да правят, освен да обявят пълния му провал. Добре че са те! Никога нямаше да го видим този провал без техните дълбоки сондажи, разрези и прорези.

Тези дни пак взривиха пространството или каквото там е останало от постоянните му взривявавия с твърдението, че почти поравно са българите, които искат избори, и тези, които искат правителство в рамките на сегашния парламент. И имало някакви 17%, които не могат да преценят. За тях е ясно какви са - жени, вторични блондинки, зодия Везни, които никога нямат какво да облекат. То сондажите често попадат точно на тях по някаква извънземна технология, та вече сме им свикнали.

Майтапът настрана - този път социолозите взеха изключително мъдро решение. С резултата фифти-фифти (случая форти-форти) каквото и да се случи, ще са познали. Защо ли? Ами защото избори или ще има, или ще няма. То е същото като прогнозата за времето - или ще вали, или не. Може и само тук-там, на места, без да се казва на кои, че точните прогнози гневят Господа.

Като стана дума за прогноза - всяка синоптичка би била по-интересна, ако показва от телевизора къде кой ще спечели. Примерно, у Враца - ГЕРБ, другаде - други. На една синоптичка и мъжът ѝ даже може да се включи - доста ще се повеселим.

По отношение на влизането в парламента обаче може и да са прави сондьорите - твърдят, че 7 партии влизали. Някои дори няма изобщо да излизат, ако си спомняте онова готино меме с ген. Мутафчийски - "Да не излиза!"

Е, ГЕРБ няма да излиза, засега. "Промяната" - също. Пък това с влизането си е Божа работа. Както са се оплескали всичките, която и нова политическа сила да дойде, ще обере значителен протестен вот.

Дали ще са 7 или 8, на практика няма никакво значение. Газът има само два варианта, инфлацията си я преборват други люде, а държавата като цяло си е свикнала на автопилот.

И това ще продължи, дори ако партиите наистина са 8, а не 7.

Точно така се е случило с мама и детенце. "Колко прави, мами, две и две?", пита майката. "Пееет!", вика детето. "Браво, на мама умното детенце, само с едно сбърка!".

Автор: Стефан Стефанов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com