Популизмът на Бойко на тема "ЕС и Русия" – серия поредна и все по-нагла

11096
Популизмът на Бойко на тема "ЕС и Русия" – серия поредна и все по-нагла
Снимка: БГНЕС

Не може плащането да е само български проблем, а когато трябва да се спира да е общ проблем. С тези думи по отношение на АЕЦ „Белене“ и „Южен поток“ премиерът Бойко Борисов втрещи медиите, а и не само, след вчерашния Съвет на европейските лидери.

Коментар на редактора

BULshit - как ще е да има референдум за ЕС и у нас*

От сериозни анализи до куп шеги и закачки – излизането на Великобритания от ЕС доведе до много реакции. Brexit е политически и со...

Популизмът на Бойко Борисов не е новина. Всеки път обаче той успява да вдигне летвата още по-високо и твърде често това започна да се случва по жизнено важни въпроси, които обаче са достатъчно сложни, за да не може всеки да е следи изкъсо нещата и да усеща какви глупости излизат от премиерската уста.

На първо място – Борисов направо заговори ЕК да платяла 620 млн. евро за оборудване, което българската държава е поръчала за ядрен проект, договорен с Русия. Този проект никога и по никакъв начин не е бил обект на критики от страна на Европейската комисия! В областта на ядрената енергетика единственото, което в Европа има като политика, е опасенията от нов „Чернобил“ или нова „Фукушима“. Решенията за АЕЦ обаче се взимат на национално ниво и няма никакви наказателни процедури за това! След като е така, защо тогава Борисов внуши вина на Брюксел за АЕЦ „Белене“? Евробюрократите ли са виновни, че България е водена от продажни душици, които гледат как да си натъпчат поредната комисионна, докато целият народ плаща за сключени неизгодни договори? Зад „Белене“ стоят политици, които бяха първи приятели на Бойко Борисов съвсем доскоро – Георги Първанов и Румен Петков. Борисов досега и дума не обели те да ги платят тези 620 млн. евро – далеч по-удачно ще е! Може да поискат и от Кремъл личен заем, нали ходиха в Москва и без това да подписват съглашения с „Единна Русия“ на Путин.

Вторият важен параграф в изказването на Борисов беше „Южен поток“. Той в прав текст заяви, че Европейската комисия "иска да ни наложи наказателна процедура за собствеността върху тръбите и компресорните станции", визирайки мегаломанския газов проект! Такава процедура не е започната официално! При наказателни процедури редът в Европейския съюз е крайно ясен – първата фаза е да се поиска официално обяснение от страната, срещу която се отваря процедурата! Ако то бъде задоволително, ЕК я спира! Борисов предварително ли казва, че не би могъл да обясни нищо?! И въобще за какво ще се обяснява, собствеността върху газовата ни система, която ясно е на "Булгартрансгаз", НИКОГА не била обект на Третия либерализационен пакет за енергетиката. Единственото, което иска еврозаконодателството, е да има равен достъп до инфраструктурата за трети страни, които не са част по даден енергиен проект. Нищо повече, нищо по-малко! Тогава какво прави Борисов – ново завоалирано послание към "Овергаз" ли праща? И гледа да се подмаже предварително на Путин, защото той взе да се сдобрява с Ердоган ли? Всички знаем какво означава това сдобряване – руските туристи, които Борисов „с толкова усилия доведе на Черно море“ (бел. ред. - ха-ха) набързо ще зачезнат. Болка голяма – дайте с малко популизъм да се сложим пред Путин, може той да отпусне по някой туроператор, да не избягат всички като при стрелба в Слънчев бряг. А последователна защита на българските интереси – ще го мислим следващия път, няма страшно!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com