Повелителят на мухите и 200 секунди "Сармат"

44693
Повелителят на мухите и 200 секунди "Сармат"
Снимка: Russian Ministry of Defense

Добре известна е историята, а и идеята на "Повелителят на мухите" на Уилям Голдинг. Деца, попаднали на остров след катастрофа на самолет, правят първоначални опити да изградят приятелски отношения. С всеки изминал ден обаче разбирателството започва да отстъпва на жестокостта и постепенно насилието се превръща в единственото, което ги свързва. Едно от децата непрекъснато разговаря в съзнанието си с Повелителят на мухите - това е кървава свинска глава, набучена на кол, накацана от рояк мухи, които бръмчат, както пише Голдинг, "като в дъскорезница". Тази свинска глава хипнотично започва да дава брутални съвети и наставления, защото само с насилие, шепне главата, момчето може да се справи с другите, които му мислят същото. 

Разбира се, "Повелителят на мухите" нямаше да е част от литературния канон, ако не описваше толкова добре лекотата, с която насилието може да ескалира. Преди дни руският депутат Алексей Журавльов пусна заплаха, която изглеждаше като почерпена тъкмо от световете на Голдинг. Той охотно обясни как ракетата "Сармат", може би най-опасното ядрено оръжие в момента, може да прелети до Лондон за 202 секунди и заключи с бърза равносметка: "Имало е Британски остров, вече няма Британски остров". А после разигра актьорски паниката по време на краткия летеж на ракетата и как никой няма да има време за отговор и размисъл, докато накрая ракетата ще поздрави всички и ще каже "Прелетях". Друг и малко по-съобразителен гост в предаването му каза, че Великобритания също разполага с ядрено оръжие и че ако патосът му се сбъдне, то това ще сложи край на живота на планетата. Такъв някой има и в "Повелителят на мухите" - едно очилато момче, което до последно се опитва да съхрани здравия разум, но приключва зле: пръсват му очилата и тъй нататък. Макар че има и нещо забавно в това да слушаш в телевизионен ефир как човек с ампломб обяснява, че ядрената война ще сложи край на живота на планетата - това...някакъв много нов извод ли е, трябва ли публиката чак сега да се запознава с него?

Макар и изказването на Журавльов да е отделен безумен изблик, то води към наблюдението, че би трябвало да се намираме някъде по средата на "Повелителят на мухите". Тоест, един от последните моменти, след които връщане назад няма. Смисълът на ядреното въоръжаване по същество цели възпиращ ефект: то би трябвало да блокира собственото им използване заради сигурния световен катаклизъм - и заради пределната яснота, че такъв катаклизъм ще сбъдне популярното наблюдение за Четвъртата световна война, която, в случай, че е имало Трета, ще се води с камъни и пръчки. В същото време обаче най-характерният белег на военните времена е ефектът на покера - увеличаването на поетия военен риск, вследствие от непрекъснатото наддаване на рискове по време на целия конфликт. Една от причините почти всяка война от далечното минало да не е прераствала в световна е, че не е имало техническата възможност това да се случи. 

Депутатът Журавльов настояваше, че "ние непрекъснато трябва да показваме тази картинка" - снимката, на която е изписано за колко секунди "Сармат" достига до съответната западна столица. Непрекъснатото ѝ показване обаче е най-лошото, което можем да си представим: да се живее в сянката на ядрена война е немислимо. Абсурдът, който излъчва подобно послание, се вижда най-ясно при паралел, вече забравен и спомен от мирните времена: че слънцето има още 8 милиарда години живот. Според "Сармат" имаме 200 секунди. Повелителят на мухите би ни насочил към втория хронометър.

Само че и мухи няма да има. 

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com