Путин - "моралният стожер"

4474
Путин - "моралният стожер"
Снимка: Getty Images/Guliver

Защо за Косово може, а за Крим – не? Този много сериозен въпрос постави на дневен ред президентът на Русия Владимир Путин по време на заседанието в клуб „Валдай” в края на миналата седмица.

Важността на въпроса на Путин се измерва не само в прекия му смисъл, но и в скрития. Макар че руският президент не се кри много и директно посочи с пръст САЩ: „Създава се впечатлението, че "победителите" в Студената война са решили да прекроят целия свят по своя мярка. На САЩ им е все едно кой ще заеме мястото на СССР като основен противник. Дали това ще бъде Иран, като държава, стремяща се към ядрени технологии, Китай, като първата икономика в света, или Русия - като ядрена свръхдържава. Отново се виждат опитите да бъде "раздробен света", да се създаде един образ на враг, както беше по време на „студената война“ – всичко това са цитати от речта на руския лидер пред „Валдай”.

Нравствеността - оръжието на Русия срещу Запада

В разгара на кризата около Украйна руските власти работят върху нова културна политика, основана на ценностите, разграничаващи Русия ...

Коментар на редактора

Истината боли. Почти винаги. И независимо кой я казва, тя си остава истина. Лесно се усеща – по неистовия рев. Защото когато заболи, хората крещят – колкото по-силна е болката, толкова по-силен е воят.

След речта на Путин крясъкът дойде не откъде да е, а от „Файненшъл таймс”. Най-авторитетният британски вестник определи думите на руския президент като „най-антиамериканските от 15 години насам”. А няма средноинтелигентен човек, който да не знае, че Великобритания е дясната ръка на САЩ от дълги и дълги години в международните отношения.

Боли, да. Боли, когато човек като Путин казва нещата такива, каквито са. Защото Путин е рожба на същите центробежни сили, които издигнаха и САЩ до „световен полицай”. В голямата игра място за морал няма, но тъй като моралът е основна категория в човешката същност, Вашингтон и Запада отдавна са възприели лицемерността, за да използват морала като лъскава опаковка и да продават, и да продават, и да продават – да продават буря, за да просперират.

САЩ пратиха оръжие на Ислямска държава

Ислямска държава „получи” оръжие от САЩ след като едната пратка бе пусната на грешното място. Говорителят на американското...

Кой създаде нестабилност в Близкия изток? Кой обучава терористи като „борци за свобода” и след това ги изпуска от контрол – нарочно, за да може военнопромишленият му комплекс да бележи икономически ръст? Кой позволява да се продават официално на деца огнестрелни оръжия? В своята потресаваща статия „Крадецът на стихове” (дълга е, но я прочетете и не плачете, ако можете) големият български журналист Иво Иванов съвсем простичко казва – в САЩ има 5400 регистрирани производители на оръжия. Това е единствената американска индустрия, която не търси аутсорсинг, за да намали разходите за производство. Защото оръжейната индустрия е основата на американската икономика – ако тя бъде ограничена и озаптена, „най-великата демокрация” ще рухне по-бързо, отколкото би рухнал мужик без водка. Дори "Ал Кайда" официално посъветва членовете си да ходят да си купуват оръжие от САЩ, защото е най-лесно!!!

Путин, разбира се, не посочва демоните на САЩ от добро сърце. Не забравяйте – центробежните сили нямат националност. Те имат само един двигател – интересът да са доминиращи.

Демокрацията е система, основана на взаимовъзпиращи се механизми. След падането на СССР в международен план няма толкова силен възпиращ механизъм за САЩ. Има обаче механизми, които могат да се опълчат и това не е лошо. Защото няма демокрация, когато има само една гледна точка. Лошото е, че демокрацията съществува само защото не е измислено нещо по-добро (Уинстън Чърчил). Дано го измислим. Иначе такива като Путин ще се налага да проповядват морал, защото няма кой друг да учи на морал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com