Самоохлаждащи се прозорци пропускат светлина, но не и топлина

4361
Самоохлаждащи се прозорци пропускат светлина, но не и топлина

Много хора обичат добре осветени помещения, но в жегите заедно със светлината вътре прониква и топлината. В резултат или ни става некомфортно, или харчим повече електроенергия за охлаждане.

Учени от Харвардския университет са разработили циркулационна система с микроскопични струйни елементи за прозорци, която позволява да се икономисва значително повече енергия и да се намали сметката за електричество.

Същевременно количеството светлина, проникваща в помещението, остава същата. Такава система може да се използва за охлаждане на слънчевите панели върху покривите, което ще повиши техния КПД.

Решението на инженерите имитира кръвообращението при хората и животните. Системата на кръвообращението се състои от множество малки кръвоносни съдове под повърхността на кожата, които се разширяват, когато ни е горещо. В резултат през кожата се отделя повече топлина.

По подобен начин системата за охлаждане на стъклата има множество ултратънки канали, през които циркулира вода, когато стъклото се нагрява. Каналите се състоят от тесни дълги улеи, монтирани в тънък лист силикон, който се разстила над стъклото.

Постъпващата вода има ниска температура и отнема топлината. В резултат на експерименти е станало ясно, че 150 мл вода са достатъчни, за да охладят пълноразмерен прозорец с 8 градуса.

Още интересни новини четете в megavselena.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com