Ще отпечатваме лекарства чрез 3D принтер, използващ синтетично ДНК

12096
Ще отпечатваме лекарства чрез 3D принтер, използващ синтетично ДНК

Получаването на нови лекарствени препарати е трудоемък и скъп процес, дори когато се използва съвременно оборудване и възможно най-добри лабораторни условия. Той обаче скоро ще бъде сериозно улеснен, благодарение на нова система на име Parabon Essemblix Drug Development Platform. Тя представлява комбинация от специализиран софтуер с название inS?quio и технология за производство на наноравнище. Тази комбинация осигурява производството на сложни молекулярни съединения, в които всеки атом стои на строго зададено място, съобщава Discovery.com.

„Това, което коренно отличава нашата технология от други подобни технологии, е възможността бързо и точно да се проектира съставът на всеки лекарствен препарат и при това да сме напълно уверени в това, че всеки атом се намира на строго определено място в съставяните молекули“, коментира Стивън Арментроут, един от водещите изследователи, работещи по проекта.

Програмата inS?quio проектира молекули на сложни съединения, използвайки библиотека с готови функционални компоненти, в които обаче може да се добавят и нови разработки. След оптимизиране и предварителна обработка на проекта, облачната суперкомпютърна платформа Parabon Computation Grid разработва последователност от молекули на синтетично ДНК, което може да се зададе за отпечатване на специален триизмерен принтер.

Мъжко ДНК открито в женския мозък

Мъжко ДНК често може да се открие и в мозъка на жените, показва проучване. Най-вероятната причината за този феномен е жената да е била...

Работата с новата система ще направи процеса на разработка на лекарства строго определен и методичен, което прави тази технология уникална за фармацевтичната промишленост.

Използвайки синтетична ДНК със зададена последователност, учените успели да синтезират трилиони идентични молекули и да получат лекарствени препарати с концентрация, достатъчна за провеждането на редица бъдещи опити и изпитания. Всичко това е извършено в продължение само на седмица – нещо, което е непостижимо при използването на традиционни средства.

Очаква се, че използването на системата Parabon ще позволи значително да се ускори разработката на лекарствени препарати и синтетични ваксини, предназначени за борба с различни видове заболявания и приготвени индивидуално според информацията за генома на всеки конкретен човек. Технологията може да се използва и в други области – за създаването на органични логически елементи, молекулярни нанодатчици и други компоненти на биоелектрониката.

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com