Силните шумове увреждат сърцето

8920
Силните шумове увреждат сърцето

Швейцарски учени проведоха изследване, което доказва, че дори не толкова силния шум, който непрекъснато чуваме в нашето всекидневие, е способен негативно да повлияе на сърдечната функция. Дори самите ние да не забелязваме това, постоянно се намираме под вредното влияние на шума, предупреждават специалистите.

В хода на изследването били обхванати 110 възрастни доброволци, носещи портативни монитори за измерване на сърдечния ритъм.

Отбелязваме Международния ден за борба с шума

Шумът от коли, силна дискотечна музика, трещенето на метрото дразни слуха ни, изтощава ни и вреди на здравето ни. На днешната дата от 1...

По време на тестовете учените установили, че честотата на сърдечните съкращения, които се осъществяват за минута, нараства при излагането на хората на шум.

Това се случва дори и тогава, когато нивото на шум не превишава 65 децибела, което може да се постигне при силен смях или разговор на висок глас. Заради учестения и неравномерен ритъм, породен от шумната обстановка, човек е по-застрашен от сърдечен пристъп, предупреждават учените.

В същото време в случаите, когато нивото на шум е достатъчно ниско, се случва обратното. Активността на парасимпатиковата система значително намалява, а тя, като специфична част от нервната система, е способна да забави сърдечния ритъм. По този начин се намалява честотата на съкращаването на сърцето и се отпускат кръвоносните съдове в кръвоносната система.

И все пак, не е необходимо са носите тапи за уши, за да се предпазите от шумовете в околната среда. Такива предпазни средства може да се окажат прекалени. Авторът на изследването – Шарлота Ериксън от Кралския институт в Стокхолм потвърждава, че въздействието на заобикалящия ни шум върху работата на сърцето не е толкова сериозно. Трябва да се вземе обаче предвид индивидуалната поносимост на всеки човек към шума.

Учени откриха химикал в червеното месо, който вреди на сърцето

Химикал, открит в червеното месо, помага да се обясни защо прекомерното консумиране на пържоли, кайма и бекон, вреди на сърцето, твърдя...

Тези хора, които реагират прекалено рязко на силните звуци около тях, е необходимо да се отнасят по-внимателно към работата на своята сърдечно-съдова система.

Ериксън напомня още, че шумът предизвиква дразнене на нервната система и стрес, което е достатъчен повод да се избягват прекалено силните звуци. Например – по време на слушане на музика. В случая трябва да припомним и всеобщото мнение на учените, че използването на слушалки съвсем не е полезно за здравето на носещия ги потребител.

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com