Скенер за багаж разкри фалшива фреска в Лувъра

3680
Скенер за багаж разкри фалшива фреска в Лувъра

Известно е, че в Лувъра са събрани великолепни произведения на изкуството. Преди дни обаче там беше установено наличието на фалшификат, чиято истинска същност беше разкрита с помощта на техника, използвана за сканиране на багажа на летищата.

Със специалния скенер специалисти по реставрация откриха под фреска на име „Трима въоръжени мъже с копия“ друго изображение, датиращо от древноримския период.

Излагаме Свещарското съкровище в Лувъра

Министърът на културата Вежди Рашидов коментира Свещарското съкровище, което бе открито наскоро, като каза, че то ще бъде изложено в Лу...

Учените уточняват, че намереният фрагмент е нарисуван преди няколко хилядолетия. Резултатите от изследването си те представиха по време на конференция на Американското химическо общество в Ню Орлеан.

Фреската „Трима въоръжени мъже с копия“ е част от колекцията на известния колекционер от ХIX век Джампиетро Кампана, популярен с това, че притежавал сериозно количество антики от гръцката и римската древност. Той е известен също с факта, че преработвал някои фрески или създавал нови, но също в римски стил. Това е и причината за предположението на учените, че има вероятност под въпросния експонат от колекцията на Кампана да се крие друго, оригинално изображение.

Първоначално учените, ръководени от изкуствоведа и реставратор Бянка Джексън от Рочестърския университет, опитали да „надникнат“ под горния слой с помощта на обикновен рентген и чрез инфрачервено излъчване. Експериментите обаче се оказали неуспешни. Впоследствие изследователите използвали терахерцов скенер, с който успели да открият под една от фигурите фрагменти на древната фреска – нос, очи и уста.

Мистерия в Турция – ангел от фреска прилича на президента Гюл!

Турските власти започнаха разследване във връзка с твърденията на турски гражданин, според когото ликът на ангел на една от фреските в ...

„На екрана на компютъра, обработващ данните от спектроскопията, започнаха да се проявяват черти на човешко лице – две очи, вежди, нос, уста, сянка на брадичка“, разказва Джексън. Той обаче допълва, че все още не е доказано окончателно, дали произходът на изображението е древноримски. Възможно е също оригиналът да е с много лошо качество, коментира още изкуствоведът.

Терахерцовата спектроскопия се използва за изучаването на различни материали без риск те да бъдат повредени.

Поради тази причина напоследък се прилага често и за анализ на различни художествени произведения. В бъдеще Джексън планира да използва същия метод за изследване и на руски икони.

Редактор: Анна Маринова

Франция иска да покаже в Лувъра българските златни съкровища

"Представянето на българското културно наследство в Лувъра ще остане в историята". С тези думи президентът на Лувъра Анри Лоарет поср...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com