Тръмп спечели рунд номер едно в Сирия срещу Путин

11541
Тръмп спечели рунд номер едно в Сирия срещу Путин
Снимка: Getty Images/Guliver

По заповед на Доналд Тръмп 59 крилати ракети "Томахоук" полетяха рано тази сутрин срещу сирийската военновъздушна база Шейрат, за да я сринат до основи. Наказателната акция, извършена от два американски военни кораба, беше отговор на химическата атака в сирийския град Хан Шейхун отпреди няколко дни.

Коментар на редактора

Какво каза Тръмп, след като заповяда атаката срещу Сирия (ВИДЕО)

Американски ракети удариха военновъздушна база на правителствените сили край сирийския град Хомс в отговор на ужасяващата химическа ата...

Както след всяка такава проява на сила, на първа линия застана пропагандата, най-вече в интернет. Опорна точка номер едно – Тръмп показа колко е велика Америка и защити демокрацията. Опорна точка номер две – сега ще видите Путин като се развихри.

Нека обаче погледнем очевидното. Точно както и атентатът в Санкт Петербург за Путин, така и този военен удар идва в много удобно време за Тръмп. Причината – той беше блокиран в някои от най-смелите си предизборни обещания и рейтингът му потъва скоростно. Първо, два пъти съдебната система не му позволи да наложи дори временна забрана за влизане на граждани от определени държави в САЩ. За капак не можа да се разправи и със здравната реформа на Барак Обама (Обамакеър), след като републиканците не събраха достатъчно гласове, за да провокират вот срещу нея. На всичкото отгоре бившият му съветник Майкъл Флин изяви желание да говори относно евентуалната "руска връзка" в предизборната кампания. Когато обаче ракетите летят и има кръв, всичко друго остава на заден план.

От Втората световна война насам няма добър дипломат в света, който да не ви каже, ако го попитате, че американската дипломация е като слон в стъкларски магазин. Вашингтон винаги разчита, че е номер едно стигне ли се до сила и този подход се отразява и в дипломацията. Да си дипломатичен означава да можеш да постигнеш целта си без истинско насилие, само с хитрост и акъл, като убедиш другия, че твоят интерес е и негов. Но сега Америка демонстрира сила – крайно необходимо беше за Тръмп да го стори при всичките скандали около себе си, които явно не му стигна акъл и хитрост да парира. Резултатът тепърва ще се види – факт е обаче, че целият свят знаеше за атаката и във военната база не остана почти никой, т.е. Русия няма директен повод за военна реакция. Путин би имал такъв повод, ако имаше убити или ранени руски военни.

Ти си го избра – този знаменит цитат от българската действителност вече се използва по форумите по адрес на Путин заради американския ракетен удар. Но е истина, че досега руският президент поддържаше имидж на печеливш на международното поле и конкретно в Сирия, защото успяваше да избегне пряк сблъсък със САЩ и действаше майсторски на тихия фронт. Ако такъв, недай си Боже, се случи, тогава вече играта ще стане различна и с непредвидим край. С действията си сега Тръмп отправя послание, че е готов да влезе в такава игра, докато Путин доста неуверено заговори за Мосул и жертви там – стара новина и слаб аргумент. Този рунд е за Доналд Тръмп – скоро обаче предстои нов. А подготовката за него много бързо се разрастна и стигна до болка познати висоти за тези, които помнят какво беше до 1989 година у нас. Вижте само CNN и интервюто със 7-годишното сирийско момиченце Бана Алабед. Никаква цел не може да оправдае използването на едно дете по този начин - да е последна инстанция за зверствата на една жестока война. Което означава, че светът става по-разделен отвсякога, а "демокрацията" използва същите методи като тоталитаризма, когато ѝ изнася!

Тръмп обмисля военен отговор на химическата атака в Сирия

Американският президент Доналд Тръмп заяви пред членове на Конгреса, че обмисля военен отговор на сирийската химическа атака, съобщиха ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

4 вида патологичен евродепутат: Класическите архетипи

Феновете на Путин в Грузия да слушат Каспаров, защото Зимата идва и при тях

Агитирай лесно: Как се печелят избори с международното положение

Лидерските битки за София: Добро наместване, но кофти Фън шуй

Кампания като слънце, въпросът е кой стои в сянката

3 предизборни изненади и компромати, идеални за след празниците

Да обичаш на инат: Защо Сърбия остава вярна на Путин

Размисли върху кабинета на служебния премиер

Санкциониран си по "Магнитски"? Ставаш за водач на листа

Забранете и шоколада след хазарта. И се махнете завинаги, лакомници!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com