Учените: Човешката воля е безгранична

31705
Учените: Човешката воля е безгранична

Човешката воля е психологически феномен, играещ важна роля в развитието на индивида. Има ли граници тя и до къде се разпростира силата й? Доскоро учените смятаха, че силата на волята изчезва с времето. Нови изследвания обаче противоречат на тези твърдения.

Оказва се, че силата на волята зависи не от възрастта, а от наличието на достатъчно енергия у човека.

Очите ни са по-стари от мозъка

Очите са един от най-важните органи на човека, но доскоро произходът им беше обвит в тайни. Проф. Тревор Лам от Австрийския национален ...

Учените предполагат, че хората, които не вярват в силата на своята воля, се нуждаят от допълнителна стимулация за работата на мозъка си, за разлика от тези, които вярват. Такъв стимулант може да бъде употребата на захар, коментират специалистите. Едновременно с това, колкото повече човек е информиран за силата на своята воля, толкова повече поведението му се променя.

Например, колкото повече някой е наясно, че притежава силна воля, толкова по-уверено действа той.

В последните години все повече научни изследвания са посветени на изучаването на силата на волята. Някои учени доказват, че тя влияе върху издържливостта на мускулите, а други предоставят свидетелства за това, че силата на волята е свързана с физическо стимулиране. Например – участниците в един от експериментите решавали сложни задачи, употребявайки сладки напитки. В случая идеята на учените била, че за силна воля е необходима енергия, която постъпва в организма, благодарение на „захранването“ на мозъка с глюкоза. Следователно мозъкът се нуждае от допълнителна доза захар. Ако такава не му бъде предоставена, човек се изтощава и силата на волята намалява.

Други изследвания обаче показват, че такава връзка между воля и допълнително стимулиране на мозъка не винаги е задължителна.

При жените, равнодушни към секс, мозъкът работи различно

Женската секс апатия може да възникне поради това, че в мозъка са прекалено активни зоните, които анализират сексуалните стимули и поти...

Участниците в подобен експеримент били помолени да решават последователно няколко задачи. В резултат на това хората с недостатъчна сила на волята започнали да се затрудняват на втората задача, след като успешно решили първата. Употребата на сладки напитки при тях подпомогнала подобряването на постиганите в решаването резултати. Хората с добре развита сила на волята обаче не се нуждаели от допълнителни напитки и лесно се справяли с поставените им задачи.

По този начин това изследване показва, че силната воля не е задължително да изтощава човека и не ограничава човешките ресурси. Казано обобщено, според учените човешката воля е по-скоро безгранична и не е свързана с конкретни обстоятелства, а с осъзнаването на човек за нея.

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com