Лъжа е, че ПОК „Доверие” е източван от Прокопиев, казва бившият председател на фонда

14341
Лъжа е, че ПОК „Доверие” е източван от Прокопиев, казва бившият председател на фонда

Пълна лъжа е, че Пенсионен фонд „Доверие” е бил източван от фирми на Иво Прокопиев. Тези твърдения, тази кампания се появи в някои медии, но цифрите са категорични, а ние сме ги оповестили публично. Това заяви вече бившият председател на ПОК „Доверие” Даниела Петкова в сутрешния блок на Нова телевизия.

Петкова директно каза, че Комисията за финансов надзор и нейният председател Стоян Мавродиев се държат некоректно по случая. Става въпрос за съобщението от 6 август тази година, когато КФН обяви, че е имало източване на фонда чрез нови договори за обратно репо с акции на „Каолин” АД, както и да бъдат обратно продадени притежавани от фонда акции, емитирани от ПОК „Алфа Енерджи Холдинг” ЕАД.

Парите за пенсии свършват, казва НОИ

Проблемът с наличността на средства за изплащане на пенсии не се отнася само до бъдещето - той е напълно актуален и в момента, сочи нов...

Впоследствие с официално съобщение от Съвета на директорите на „Алфа Финанс Холдинг” АД обясниха, че са спазвали стриктно законодателството по репо сделките и посочиха, че констатациите на КФН за лошото финансова състояние на „Каолин” са неверни, тъй като през май тази година е имало успешна продажба на мажоритарния пакет акции, купени от германската „Кварцверке”. Още в това съобщение от „Алфа Финанс Холдинг” се твърдеше, че председателят на КФН Стоян Мавродиев действа тенденциозно, тъй като вестник „Капитал” прави разследване и публикува материали, в които името на Мавродиев е замесено във връзка с подписи под документи, свързани с пране на пари в хода на т.нар. дело "Брендо".

Днес самата Петкова каза в ефир, че инвестициите, които бяха тиражирани в някои медии след съобщението от КФН като „източване на до 100 млн. лева от ПОК „Доверие”, са донесли печалба от около 1,5 млн. лева на осигурените във фонда лица. Това е доказано с документи на сайта на „Доверие”, които са публично видими, заяви Петкова.

Всеки ден ние уведомяваме Комисията по финансов надзор. Изпращаме всяка транзакция, дори за една стотинка, от пенсионните фондове, на надзорния контролен орган (КФН). Не може да не направи впечатление, че при такъв контрол, успешно приключена инвестиция от 2011 година изведнъж „Доверие” става обект на актове от Комисията по финансов надзор, които се оповестяват в дадени медии и служат за основа на тази клеветническа кампания. Не са ни заповядвали да приключим всички сделки с Иво Прокопиев”, допълни Петкова.

Бившият председател на фонда коментира и актовете срещу „Доверие” посочи и, че след като КФН оповести актовете за принудителни административни мерки по дейността на фонда, то е редно и да каже, че един от тези актове се обжалва пред най-висшата съдебна инстанция. Ние знаем, че не е редно да се коментира, но коментари по темата се появиха в различни медии, каза Петкова.

Мъглата около ПОК "Доверие" не се вдига

Неяснотата около сделката за най-големия частен пенсионен фонд в България "Доверие" все още продължава да буди редица въпроси. От Коми...

Самият Мавродиев не коментира в ефир ситуацията около „Доверие”, тъй като е чужбина, но е казал за Нова телевизия, че все още няма официално подадени документи за продажбата на фонда. Даниела Петкова пък каза, че липсата на прозрачност си остава основната причина да подаде оставка като председател на ПОК „Доверие”. Тя добави, че е напълно нормално нови собственици да искат ново изпълнително ръководство.

Според различни публикации в медиите като нов купуват на ПОК „Доверие” се очертава „Виена Иншурънс Груп”, но оттам все още не коментират официално докъде е стигнала сделката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика