В бутафорна държава какво друго да е ценно?

9145
В бутафорна държава какво друго да е ценно?
Снимка: БГНЕС

Управлението на кабинета "Борисов" може да бъде "похвалено" за начеването на куп реформи, които обаче са на командно дишане.

Нашенската Темида отдавна е "болна легнала", та дори и европейските бюрократи не знаят как да я лекуват. В здравеопазването се изрекоха гръмки слова за светлото бъдеще на сектора, но резултатът до момента е твърде пребледнял. Ако питате МОН, там се реформират, та светът ще съборят даже, но дотук само сладникав пиар и малко откровено глупави идеи, написани с тебешир.

И другите мислят така, само не го казват публично

Никой не живее с илюзията, че медиите в БГ са свободни да критикуват управляващите. Работните места в публичната сфера са подарък за в...

И в областта на културата има раздвижване според мнозина дружни защитници на господин министъра - Вежди Рашидов.

Цяла плеяда от общественици, преподаватели в университети, журналисти, хора на изкуството и граждани от различни публични сфери поискаха оставката на Вежди Рашидов през изминалите дни, заради неадекватното му поведение в ефира на БНТ. Това обаче бе само категоричният повод. А причините са много и пълни с основания.

Шумно прокламираната реформа в културната сфера има едно име - Бутафория.

Театрите бяха докарани на ръба на оцеляването заради неадекватната система на финансиране, вероятно сътворена от хора, нямащи и капчица мениджърски нюх.

Страната бе наводнена от смешни реставрации на архелогически комплекси, а където нямаше история - създаваха я. Вижте само Цари Мали град и замъкът в Равадиново - лъщят и дрънкат.

Вежди Рашидов: Уважавам българските журналисти

Уважавам българските журналисти, в случая с предаването на БНТ реагирах емоционално, защото харесвам Георги Ангелов и не можах да прежи...

Поглед и към паметниците на културата. Държавата ги "раздаде" на общините, които трябва сами да се грижат за поддържането им. Нали се сещате в каква опасност се превръща подобен безотговорен акт - корупция и пълно отключване на принципа "правим каквото си искаме с някакви там камъни".

Продължаваме...

Вижте българското читалище. То от години не е видяло читаво отношение към себе си. В малките населени места например, в които това е единственото средище на самодейните състави, то се руши и загива. И тук някой заговори за читалищна реформа, ала тя потъна в забвение като милиарди от КТБ. Като споменах тази абревиатура, нали се сещате как господин министърът си спаси солидна сума от фалиращата банка. А сега се сетете колко дейци на културата мизерстват. Цинизъм, човече! Цинизъм!

Отиваме на Античния комплекс "Сердика" в центъра на София, популярен като Ларгото. Тук, простете ми, ама реставрацията му с тия подобия на плочки за баня е, меко казано, скандална. Над 15 млн. лв. струваше потеклото по-късно Ларго. Идете и го вижте - плексиглас, баластра, камъни и гранитогрес.

27 млн. лв. бяха похарчени за великата национална галерия "Квадрат 500", която отвсякъде си е тъпоъгълник, ако ме питате. Много скоро след рязането на ленти мазилката в две от залите започна да пада... Спомнете си за реставрацията и на царския дворец в София, където наслагаха дограма.

Рашидов: Нямам нищо общо с уволнението на Владимир Руменов

"Нямам нищо общо с уволнението на г-н Владимир Руменов, нито имам нещо против него. Не го познавам лично. Защо е уволнен може да отгово...

Десетки сгради с културно значение се рушат заради бюрокращина и неуредици между Министерството на културата, Националния институт за недвижимо културно наследство и собствените на съответните постройки. Пак заради недомислици в Пловдив и Харманли бутнаха старите тютюневи складове, а в Хасково - затвора...

Трябва си бутафория

През ноември 2015 година във връзка с възстановяването на двореца на Асеневци, министър Вежди Рашидов заяви: "Смятам, че малко бутафория ще допринесе много за туризма. Иначе ще си останем с по три реда камъни долу на земята." И наистина, бутафорията продава културен продукт, уважаеми дами и господа! В бутафорна държава какво друго да е ценно?!

Няма нужда от повече примери, за да е ясно, че Вежди Рашидов трябва да има доблест и да се оттегли. Но той няма да го направи! Няма! Няма, защото получи категорична подкрепа от своите в ГЕРБ, зад него застанаха и много културни дейци. А гласът на тези, които искат оставка, се тълкува като бутафория по коридорите на Министерството на културата. И реформите ще продължат, обвити в тиксо, гипскартон и див популизъм, слепен с бутафория. Наздраве!

Автор: Румен Скрински

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Партийни хобити: Политиката като хоби вместо гражданско общество

Путинският чорап е здраво нахлупен на главата на Радев

Ергенът се оказа пухльо

Лозунгът на негласуващите: Нещо, което трябва да пише на всеки билборд

Кандидатирам се за Невродепутат - най-дългата листа

Stop that train: Да прогоним колхозния дух от парламента

Познахме: Скопие направи крачка назад, тоест - към Тито

4 вида патологичен евродепутат: Класическите архетипи

Феновете на Путин в Грузия да слушат Каспаров, защото Зимата идва и при тях

Агитирай лесно: Как се печелят избори с международното положение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com