Русия бомбардира точно до Румъния, Букурещ и САЩ реагираха (ВИДЕО)

114798
Русия бомбардира точно до Румъния, Букурещ и САЩ реагираха (ВИДЕО)
Снимка: Gettyimages

Сигурността на Черно море е застрашена. Това каза румънският президент Клаус Йоханис, след като руски удар порази украинска пристанищна инфраструктура на река Дунав, точно до границата на Украйна с Румъния. Руският удар е буквално на по-малко от няколко километра от румънска територия.

Любителски кадри, публикувани в социалните медии от румънец, показват експлозия точно от другата страна на Дунав. Най-вероятно става въпрос за атака с дронове, които удрят украинското пристанище Рени на реката.

Риск за цялото Черно море: Румънският президент осъди руската атака срещу пристанището Рени

Рени е украински пристанищен град, където Дунав образува естествена граница с Румъния и също така е близо до границата с Молдова. Регионът на делтата на река Дунав, който обхваща Румъния и Украйна, се използва като маршрут за износ на украинско зърно, пише БГНЕС.

ОЩЕ: Атака с дронове в Москва, удари в Крим и Одеса (ВИДЕО)*

Реакция

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обсъди атаката с румънския външен министър Луминита Одобеску, каза говорителят на Държавния департамент Матю Милър пред журналисти във Вашингтон. "Ние ще защитаваме всеки сантиметър от територията на НАТО. Секретарят даде ясно да се разбере това в разговора си с румънския външен министър днес", каза Милър.

"Остро осъждам неотдавнашните руски атаки срещу украинската цивилна инфраструктура на (река) Дунав, много близо до Румъния. Тази неотдавнашна ескалация създава сериозни рискове за сигурността в Черно море. Тя също така засяга по-нататъшния украински транзит на зърно, следователно глобалната продоволствена сигурност", написа румънският президент в Twitter. Миналата седмица Русия се оттегли от ключовата зърнена сделка, която позволяваше безопасен износ на украинско зърно през Черно море. Оттогава Киев обвинява Русия, че е насочена към доставките на зърно и инфраструктурата, които са жизненоважни за износа.

"Ще продължим да се консултираме с нашите партньори в региона за това как можем да намерим алтернативни начини да изнасяме зърното от Украйна", каза говорителят на Държавния департамент Милър, предупреждавайки, че "няма идеално решение", което да замени сделката.

След инвазията на Русия в Украйна през февруари 2022 г. голямо количество украинско зърно бе изнесено през румънското черноморско пристанище Констанца. Румънският премиер Марсел Чолаку също призова Русия да спре въздушните удари по украинската пристанищна инфраструктура. "Румъния ще продължи да подкрепя Украйна в намирането на практически решения за по-нататъшен износ на зърно за световните пазари", добави той в прессъобщение.

Атаките вдигнаха цените на пшеницата до най-високото си ниво от четири месеца, каза анализаторът на Agritel Артър Портие пред АФП.

И тази нощ е имало руски въздушни атаки в Украйна. Специално украинската столица Киев е била цел, като се казва, че всичко използвано от руснаците е свалено, но допълнителни подробности тепърва се чакат.

ОЩЕ: Румънски кораб пострада при руска атака

Обяснения за действията на Русия - от Украйна

Русия обстрелва украинската пристанищна инфраструктура, защото иска да продаде зърното, откраднато във временно окупираните украински територии. Това изявление направи представителят на Главното разузнавателно управление на украинското министерството на отбраната Андрий Юсов.

В коментар за Military Media Center той нарече ракетните атаки срещу украински пристанища "откровен терор", който нашествениците извършват под измислен претекст за несъществуващи военни цели. Според Юсов, почти ежедневният обстрел на морските пристанища на Одеса и Одеска област има за цел "директно унищожаване на украинската пристанищна инфраструктура, украинските хранителни доставки, за да се усложни възобновяването на "зърнения коридор" в бъдеще.

Според Юсов, с тези действия издирваният от Международния наказателен съд в Хага руски диктатор Владимир Путин публично показва на африканските държави, че трябва да работят пряко с Русия, за да имат доставки на зърно, "включително откраднато украинско зърно от временно окупираните територии". Според него Русия също се опитва да всее паника сред украинските цивилни с тези атаки. Украинското разузнаване обаче смята, че в това отношение "постигнатите резултати за врага са нищожни".

В подкрепа на тези твърдения е и статията на Владимир Путин за Русия и Африка. В нея руският диктатор набляга точно на доставките на зърно за африканските държави, като реди сладки приказки за "сътрудничество на глобалната сцена" и важността на това доставките на зърно за африканските държави да не спират, защото от това зависи стабилността на политическата ситуация там. Разбира се, идеята на Путин е доставките да са в ръцете на Русия - неговото обяснение е, че зърнената сделка досега облагодетелствала американски и европейски компании, изнасящи 70% от украинското зърно за Запада.

ОЩЕ: Всички руски опорки за зърнената сделка се мъчат да пробият в Турция

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

В навечерието на Великден: Главата на Македонската църква си присвои Самуил

Протестират за правата на мигрантите: Младежи нахлуха през тераса в албанския парламент

Спасиха мигранти край Крит

Посещението на Еди Рама в Гърция виси на косъм

Сезонът на пожарите в Гърция започна: Властите подгтовят елитен пожарникарски екип

Скупщината на Сърбия избра новото правителство: САЩ са разочаровани

Турската полиция задържа стотици хора на първомайски протести (ВИДЕО)

Арестуваха над 40 души от „Ислямска държава“ в Турция

Вучич: Никой не ни съставя правителствата, Сърбия е независима държава

Буяр Османи обвини ВМРО-ДПМНЕ в "срамен шовинизъм"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани