Безплатно зърно: Путин сипе сладки обещания

3899
Безплатно зърно: Путин сипе сладки обещания
Снимка: iStock

Русия ще замени износа на украинско зърно за Африка. Това заяви издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски президент Владимир Путин, след като Москва излезе от зърнената сделка, позволяваща безопасното транспортиране на зърно, предаде АФП.

"Русия ще продължи да полага енергични усилия за осигуряване на доставки на зърно, хранителни продукти, торове и други стоки за Африка. Искам да дам уверения, че нашата страна е в състояние да замени украинското зърно както на търговска, така и на безплатна основа", заяви Путин.

Съветът НАТО-Украйна ще обсъди зърнената сделка на 26 юли

По искане на Украйна генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг свиква заседание на новия Съвет НАТО-Украйна на 26 юли, съобщи "Саба...

Москва блокира с военни кораби пристанищата на Украйна в Черно море, докато споразумението, постигнато с посредничеството на ООН и Турция и подписано през юли 2022 г., не позволи преминаването на критично важни зърнени пратки.

По-рано този месец Русия излезе от сделката, след като се оплака, че свързаното с нея споразумение за разрешаване на износа на руски храни и торове не се спазва. По-късно Москва обяви, че ще счита товарните кораби, пътуващи за Украйна през Черно море, за потенциални военни цели. Украйна отговори реципрочно: Отговорът на Киев: Всички руски кораби в Черно море вече са военни цели

Африканският съюз изрази "съжаление" за решението на Кремъл да прекрати сделката за износ на зърно. Сделката за зърно е позволила износа на повече от 32 млн. тона украинско зърно през последната година.

По-късно тази седмица Русия ще бъде домакин на втората руско-африканска среща на върха и руско-африканския икономически и хуманитарен форум, съобщават от Кремъл.

Краят на зърнената сделка - какво означава това за света

Решението на Русия да се оттегли от зърнената сделка, която позволяваше безопасното изнасяне на зърнени култури по море от Украйна, под...

ОЩЕ: Всички руски опорки за зърнената сделка се мъчат да пробият в Турция

Анализ на случилото се със зърнената сделка

В дневния си анализ за 20 юли ISW (американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) изрично обръща внимание на зърнената сделка и твърди, че режимът на Путин нарочно обстрелва Одеса и руши пристанищна и логистична инфраструктура, важна за износа на украинско зърно, за да създаде кризисна ситуация. Украйна обира реколтата си от зърно през юли и август и руските въздушни удари специално по Одеса ще затруднят неимоверно процеса на износ на украинското зърно. А заплахата на руснаците за търговските кораби, отиващи към украински черноморски пристанища, е начин да се повлияе на Запада за оказваната от него помощ за Украйна, считат от ISW, като правят и предположение: Кремъл може да руши украинска пристанищна инфраструктура, за да може при подновяване на зърнената сделка да се изнася повече зърно, включително откраднато украинско, през украинските пристанища в Азовско море, които са под руски контрол в момента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Защо Полша не може да даде на Украйна Patriot: Дуда обясни

24 години в затвора за убийства и грабежи: Сега "вагнеровец" учи на патриотизъм и благотворителност

След дерайлирал и запалил се влак: Пожар в руско военно поделение, пак във Волгоград (ВИДЕО)

Край: Грузия тръгна по пътя на Русия въпреки кървавите сцени (ВИДЕО)

Трафик на дрога с подводен дрон: Разбиха наркобанда в Италия

ЕС предупреди Грузия: Приемането на закона за чуждестранното влияние ще ви създаде проблем

Зрелищен пожар на руски ВИП круизен кораб (ВИДЕА)

Френска кампания призовава мъжете: „Шофирай като жена!“

Кирило Буданов: Русия планира мощна офанзива в посока Суми

Атакуваха затворнически микробус във Франция (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа