Бубонна чума вилнее в Мадагаскар

42971
Бубонна чума вилнее в Мадагаскар
Снимка: Gettyimages

Първият случай на заболяването е бил открит още на 31 август тази година. На 3 септември пациентът е починал. Към 16 ноември са регистрирани 119 случая на заразяване с чума, като епидемията е обхванала различни провинции на Мадагаскар.

Една и съща бактерия е виновна за "Черната смърт" и чумата на Юстиниан

Щамът на един и същи микроб - Yersinia pestis е предизвикал чумата на Юстиниан през античността и т.нар."Черна смърт" в Европа през сре...

Населението на Мадагаскар е 20,7 млн. души. Високата плътност на градското население в комбинация с не добре развитото здравеопазване представляват „благодатна почва” за разпространението на чумата, макар от СЗО да отбелязват, че държавата е взела необходимите мерки.

Чумата е бактериално заболяване, поразяващо гризачите и разпространяващо се от бълхите. Ако заразена бълха ухапе човек той развива бубонна чума – преобладаващата форма на заболяването. Болестта се предава по въздушно-капков път и води до развитието на белодробна чума.

Според учени от Великобритания огнищата на чума на Мадагаскар се съгласуват с Ел Ниньо – колебанията на температурите на повърхностния слой на водата в екваториалната част на Тихия океан. Това явление понякога предизвиква климатични аномалии. Ел Ниньо влияе на климата на Мадагаскар, а той от своя страна въздейства върху популацията от гризачи – преносители на болестта.

При своевременно поставена диагноза болестта може да бъде лекувана ефективно с помощта на антибиотици. Но това не прави белодробната чума по-малко опасна, тъй като пациентът може да почине 24 часа след заразяването.

Американец спаси живота на мишка и хвана чума

Никое добро не остава ненаказано. Жител на американския щат Орегон, който от добро сърце спасил мишка от лапите на бездомна котка, е би...

 

 

 

 

Случай на бубонна чума в Китай

Китайски град е отцепен, а 151 души са поставени под карантина от миналата седмица, след като мъж почина от бубонна чума, съобщи кита...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com