Джихадисти убиха седем и отвлякоха 22 цивилни в Нигерия

1918
Джихадисти убиха седем и отвлякоха 22 цивилни в Нигерия
Снимка: Gettyimages

Седем души бяха убити, а други 22-ма бяха отвлечени при две отделни атаки в щата Борно в североизточна Нигерия, където действат джихадистки групировки, съобщиха източници от службите за сигурност и жители в събота. Несигурността е основен проблем в най-населената нация в Африка, където новият президент трябва да положи клетва този месец след избори, оспорени от опозицията, предават АФП и БГНЕС.

В четвъртък трима фермери бяха убити и 11 други бяха отвлечени от заподозрени джихадисти от групировката „Западна Африка на Ислямска държава“ (ISWAP) до село край град Банки, казаха източниците. Фермерите бяха изминали 10 километра извън Банки, за да разчистят полетата в подготовка за сезона на засаждане, при който годишните дъждове се очакваха след дни.

ООН: 230 милиона души по света се нуждаят от помощ през 2023 г.

Докато войната в Украйна доминира в международните заглавия, десетки други хуманитарни кризи се нуждаят от нашето спешно внимание, съоб...

„Осем въоръжени мъже от ISWAP влязоха в полетата на четири мотоциклета, плениха 14 фермери, разчистващи фермите и ги отведоха“, каза Усман Хамза, лидер на милиция, който се бие срещу бунтовниците заедно с военните. „По-късно екип за търсене откри три от телата на фермерите с изстрели по тях, докато останалите 11 фермери все още са в неизвестност“, каза Хамза. Жителят на Банки Кабир Абду даде същата информация, като каза, че неговият приятел е сред убитите, докато брат му е сред изчезналите.

В понеделник 15 дървосекачи изчезнаха извън град Гамбору в район, където са активни джихадистите от ислямистката групировка Боко Харам. Четири тела бяха открити в храстите на следващия ден, докато местонахождението на останалите 11 остана неизвестно-

Боко Харам и техните съперници ISWAP често се насочват към дървосекачи, пастири, фермери, рибари и събирачи на метален скрап, обвинявайки ги, че шпионират за военните и милициите, които се бият срещу тях. Атаките илюстрират риска, пред който са изправени цивилните в селските райони вече 14 години от началото на бунта. Въпреки това местните власти са затворили много лагери за вътрешно разселените от насилието и връщат хората у дома с аргумента, че трябва да възобновят земеделието и да изградят отново живота си. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Такса за киберсигурност: Нигерия е разгневена от новия вид данък

ООН е обезпокоена: Десетки случаи на холера в засегнатата от наводнения Кения

Путин се отказва от злато за военната си машина: Русия сменя страната във войната в Судан

Управляващата партия в Того печели парламентарните избори

Руски войски влязоха в база на американски военни в Нигер

Африканска държава депортира британски депутат заради Китай

Принц Хари и Меган Маркъл превземат Нигерия

Повече от 100 затворника избягаха от затвор в Нигерия

Сериозни наводнения и десетки загинали: Кения е на ръба (ВИДЕО)

Режим на тока в Египет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com