Двоен атентат в джамия в Нигерия уби над 40 души

5808
Двоен атентат в джамия в Нигерия уби над 40 души
Снимка: Getty Images / Guliver

Двоен самоубийствен атентат в джамия в нигерийски град уби най-малко 14 души, съобщава АФП. Много вероятно е броят на убитите да е много по-голям.

Въпреки че още няма поета отговорност за атаките в град Майдугури, властите предполагат, че извършители са Боко Харам.

Хиляди ирански войници в офанзива срещу сирийските бунтовници

Групи от ирански войници пристигат в Сирия през летище в провинция Латакия. За това съобщава Ал Джазира, цитирайки местни източници, до...

Атаката се е провела около 18:30 местно време, когато атентаторите са влезли в джамията, преоблечени като поклонници. Първият нападател е взривил устройството си, веднага щом е влязъл в сградата, докато другият се взривява, когато молещите се вътре са тръгнали да помагат на жертвите.

Въпреки, че местната полиция съобщава за смъртта на 14 души, свидетели твърдят, че броят им е най-малко 40 души. Джамията е частично срутена.

Боко Харам засилиха атентатите на фона на засилена офанзива от нигерийското правителство под ръководството на новия брезидент Мухаммаду Бухари. Троен атентат в съседен Чад уби повече от 40 души миналия уикенд, а други 18 загинаха при самоубийствени атентати извън нигерийската столица Абуджа на 2 октомври.

Нигерия и Чад обединиха усилията си, заедно с Нигер и Камерун, за да изтласкат Боко Харам. САЩ подпомагат коалицията с 300 души от собствените си войски. Нигерийската армия твърди, че е постигнала значителен напредък в изкореняването на джихадистите от крепостите им. Конфликтът в Нигерия е отнел над 17 000 души за пет години.

Високопоставени ирански офицери убити в Сирия

Двама висши офицери от иранската Революционна гвардия бяха убити при сражения с „Ислямска държава“, съобщава иранската нови...

автор:Руслан Трад

Снимка: архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com