Екстравагантна версия за катастрофата на руския самолет в Синай - хакерска атака

8996
Екстравагантна версия за катастрофата на руския самолет в Синай - хакерска атака
Снимка: Gettyimages

Нова, екзотичната хипотеза за кибератака е най-новата версия за катастрофата на руския A321, при която загинаха 224 души, съобщава НТВ. Според тази версия хакери-терористи са проникнали чрез мобилна връзка в системите за управление на самолета и са го взривили на голяма височина. Или просто са го направили неуправляем и са го насочили към фаталания сблъсък със земята, информира Агенция БЛИЦ.

Елена Ларина, експерт в сферета на информационните технологии обяснява, че подобно злонамерено дистанционно въздействие е напълно възможно. "Ако някой е замислил покушение срещу важен човек, който изролзва съвременен кардиостимулатор, то има хакери, които могат отдалеч да блокират уреда. По същия начин може да се предизвика взриви и газифицирано жилище. Самолетите не са изключение и не са защитени достатъчно от такива атаки", твърди тя.

4 млн. долара всеки ден губи Египет заради катастрофата на руския самолет

Загубите на Египет заради изтеглянето на руските и британските туристи възлизат ежедневно на 4 милиона долара. Данните от египетското м...

В тази връзка се припомнят аналогичен инцидент от пролетта на тази година в САЩ. Тогава стана ясно, че един от най-големите експерти в индустрията за кибер-сигурността, на когото бе забранено да се качва на самолети на американските авиолинии United Airlines, е признал пред ФБР, че е поел контрол над лайнер и даже е променил посоката му на летене. Крис Робъртс е признал пред специален агент на ФБР, че докато се е намирал на борда на различни самолети е хаквал техните системи. В един от случаите експертът твърди, че е успял да пренапише кода на автопилота, като по този начин е задал команда за изкачване и промяна на посоката настрани.

Крис Робъртс твърди, че повечето самолети могат да се хакнат с оборудване, което се продава във всеки магазин за техника. Новите му писмени показания показват, че Робъртс установил уязвими точки в редица самолети, два месеца преди инцидента с United Airlines. Тези слаби звена са в самолети като „Бойнг“ 737-800, 737-900, 757-200 и „Еърбъс“ А-320. Кибер експертът твърди, че от 2011 г. до 2014 г. е прониквал в самолетните системи за забавление около 15-20 пъти, докато е бил на борда на самолет, който разполага с видео екрани на гърба на седалките. Веднъж получил достъп до тези системи, Робъртс влязъл и в другите бордови компютри.

След разпитите от ФБР през февруари и март, конфискуват два от лаптопите му, както и няколко твърди диска и флашки. Въпреки това до момента не е предявено обвинение към основателя на фирмата за сигурност One World Labs.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com