Ливан и Кувейт забраняват „Барби“, склонявал към хомосексуалност

2230
Ливан и Кувейт забраняват „Барби“, склонявал към хомосексуалност
Снимка: Getty Images

Филмът "Барби" е забранен в Кувейт и е изправен пред призиви за забрана в Ливан на фона на критиките в арабския свят относно социалните ценности на филма.

Кувейт действа, за да защити "обществената етика", съобщи държавната информационна агенция. Министърът на културата на Ливан обвини филма в "насърчаване на хомосексуализма".

Въпреки това блокбъстърът се прожектира в консервативните държави в региона, включително Саудитска Арабия, съобщава Би Би Си.

В рамките на няколко седмици след излизането си филмът събра над 1 млрд. долара в световен мащаб.

Лафи ал-Субайи, ръководител на кувейтския съвет за класификация на филми, заяви, че обикновено съветът изисква да бъдат изрязани сцени от филми, за които се смята, че нарушават културата на страната му.

Но когато те пропагандират поведение, което държавата смята за неприемливо, те биват напълно забранявани.

Филмът "пропагандира идеи и вярвания, които са чужди на кувейтското общество и обществения ред", заяви говорител на кувейтското министерство на информацията.

В сряда ливанският министър на културата Мохамед Мортада поиска от Министерството на вътрешните работи да "предприеме всички необходими мерки за забрана" на „Барби“.

Той заяви, че филмът "насърчава хомосексуализма и транссексуалността... подкрепя отхвърлянето на бащината опека, подкопава и осмива ролята на майката и поставя под въпрос необходимостта от брак и създаването на семейство".

След призива на Мортада ливанският министър на вътрешните работи и държавен съдия Басам Маулауи поиска от цензурната комисия на страната да преразгледа филма.

Министърът е подкрепян от шиитското ислямистко движение Хизбула. Миналия месец неговият лидер заяви, че хомосексуализмът представлява "непосредствена опасност" за ливанското общество и призова властите да забранят събитията, които се смятат за негови пропагандатори.

Решението идва на фона на "вълна от фанатизъм" в страната, казва Айман Мхана, изпълнителен директор на фондация "Самир Касир", ливанска правозащитна организация.

"Това е част от по-широка кампания, която обединява Хизбула, християнската крайна десница и други висши религиозни лидери в целенасочена кампания срещу ЛГБТ хората", каза Мхана.

Филмът е попадал под ударите на цензурата и на други места, включително във Виетнам, защото включва карта, показваща оспорвани китайски териториални претенции в Южнокитайско море.

С участието на Марго Роби в ролята на Барби и Райън Гослинг в ролята на Кен, филмът разказва историята на съзряването на детската героиня, в която тя изследва своята идентичност и насърчава останалите кукли от Mattel Inc да изразяват своята индивидуалност.

ОЩЕ: Преди премиерата на "Барби": Как търговските марки получиха главни роли в киното 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Африканска държава депортира британски депутат заради Китай

Принц Хари и Меган Маркъл превземат Нигерия

Повече от 100 затворника избягаха от затвор в Нигерия

Сериозни наводнения и десетки загинали: Кения е на ръба (ВИДЕО)

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com