Национална стачка на лекарите в Нигерия

1985
Национална стачка на лекарите в Нигерия
Снимка: iStock/Guliver

Лекарите в държавните болници на Нигерия започнаха стачка заради заплащането, осигурителните обезщетения и лошите условия на работа, казаха профсъюзите, съобщи АФП.

Стачката на Националната асоциация на местните лекари (NARD), която представлява около 40 процента от лекарите в най -гъсто населената страна в Африка, е последната от поредицата спиране на работата на медицинския персонал, предаде БГНЕС.

"Общонационалната стачка започна в 8:00 часа тази сутрин. Това е безсрочна стачка", каза президентът на NARD Уилава Охуайхесуи пред АФП.

Освободиха над 100 отвлечени жени и деца в Нигерия

Властите в северозападна Нигерия съобщиха, че са освободили над 100 жени и деца - главно майки, кърмещи бебета, които са били пленени о...

„Няма да има изключение за лекарите, които се занимават със случаи на COVID-19.“ Той каза, че акцията трябва да принуди правителството да спази споразумението си за просрочени задължения, надбавки за опасност и осигурителни обезщетения за семейства на лекари, починали от вируса.

„Искаме от правителството да изплати застрахователни обезщетения на 19 наши членове, които са починали при изпълнение на служебните си задължения“, каза той. Охуайхесуи каза, че нигерийските лекари са зле оборудвани и нямат достатъчно финансиране за работата, докато съоръженията в държавните болници „са плачевни“. Той каза, че някои щати дължат заплати и други обезщетения за няколко месеца, добавяйки, че стачката няма да бъде преустановена, докато не бъдат изпълнени исканията на съюза.

"Призоваваме нигерийците да ни подкрепят. Лекарите и техните семейства страдат. Вече не можем да плащаме сметките си поради нечувствителността на правителството и пренебрегването на нашето благосъстояние."

В Нигерия има около 42 000 лекари, от които 16 000 са местни - завършили медицинско училище, които се обучават като специалисти.

Лекарите отдавна се оплакват от липса на легла и лекарства в болниците, както и от недостатъчни предпазни средства.

Нигерийски вестник: Главатарят на Боко Харам е убит

Според прехваната от специалните служби на Нигерия преговори между ислямисти, ръководителят на групировката Боко Харам Абубакар Шекау е...

Други изисквания включват застраховка живот, увеличение на заплатите и изплащане на неуредени заплати.

Лекарският съюз отмени 10-дневна стачка през април. Здравните услуги и дейности бяха парализирани, преди да бъде прекратен протестът.

Властите се опасяват, че това намаляване на капацитета този път може да навреди на способността на страната да се справи с пандемията на коронавируса, включително програма за прилагане на ваксини.

Нигерия, която е с население от 210 милиона души, официално е регистрирала 174 315 случая на COVID-19 и 2 149 смъртни случая от първия случай на вируса през февруари 2020 г. Но се смята, че реалните числа са много по-високи, отчасти поради ниските нива на тестове.

Миналия месец Нигерийският център за контрол на заболяванията заяви, че е открил по -заразния вариант Делта, което постави служители под тревога от трета вълна от инфекции в страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Блъсканица за помощи уби 7 души в Нигерия

Освободиха стотици нигерийски ученици след въоръжено отвличане

В потъваща лодка: Турция спаси 139 мигранти (ВИДЕО)

Без майтап: Терористите Хамас също казаха, че скърбят и жалят за жертвите в Москва

Пълен ужас: "Фабрики за бебета" в Нигерия - един потресаващ черен бизнес

Нов Свят: В Африка е открит регион със стотици неизвестни досега фауна и флора

Наводнения, свлачища и проливни дъждове убиха 23 души в Папуа Нова Гвинея

21 загинали при тежка катастрофа в Кабул

Нигер прекъсва военното си сътрудничество със САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com