Нигерия е домакин на международна среща, посветена на борбата срещу "Боко Харам"

931
Нигерия е домакин на международна среща, посветена на борбата срещу "Боко Харам"

Нигерия е домакин на международна среща на високо равнище, посветена на борбата срещу ислямистката групировка "Боко Харам". На срещата в Абуджа президентът на Нигерия Мухамаду Бухари ще посрещне президентите на Бенин, Камерун, Чад и Нигер. Присъстват и френският президент Франсоа Оланд, външният министър на Великобритания Филип Хамънд и заместник-държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.

В изявление Блинкен подчерта, че е силно обезпокоен от информацията, че бойци на "Боко Харам" са били засечени да отпътуват към Либия, където влиянието на ИДИЛ е повишило мащаба си през последните месеци:

"Боко Харам“ кара деца да извършват всеки пети атентат

„Боко Харам“ е увеличила многократно използването на деца за извършване на самоубийствени атентати. Един от всеки пет атент...

Наблюдаваме, че "Боко Харам" е увеличила комуникацията си с представители на ИДИЛ, което е много притеснително.

От Съвета за сигурност на ООН също са разтревожени от евентуални връзки на "Боко Харам" с екстремистите от "Ислямска държава". Минлата година от "Боко Харам" обещаха вярност към ИДИЛ, като това е факт, който продължава да "подкопава мира и стабилността" в Западна и Централна Африка, подчертават от ООН, цитирани от БНР.

"Боко Харам" си остава заплаха, въпреки военните победите над организацията, заяви френският президент на пресконференция в Абуджа:

Резултатите са впечатляващи - бунтовниците бяха принудени да отстъпят, но независимо от това "Боко Харам" си остава световна заплаха".

В Нигерия е имало по-мащабно отвличане от това на 200-те ученички

Петстотин жени и деца са били отвлечени в края на 2014 г. от ислямистката групировка Боко Харам в Дамасак, в североизточната част на Ни...

От своя страна британският външен министър юобясни, че до момента 1 000 нигерийски войници са преминали през обучение, за да могат да атакуват североизточните бази на "Боко Харам".

Необходимо е да поддържаме тази инерция, тъй като ситуацията в ислямистката групировка се влошава, но е нужно и да спечелим войната, но и да съградим подходяща и стабилна среда на живот в следвоенни условия в региона, подчерта още Хамънд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com