Нигерия - от 200 до 700 милиона жители. Ето защо

7318
Нигерия - от 200 до 700 милиона жители. Ето защо
Снимка: iStock

Сани Умару живее в Макоко - един от бедняшките квартали в близост до Лагос, най-големия град в Нигерия. Има три съпруги и 18 деца. "Да имаш голямо семейство е благословия от Господ. Аз също съм част от голямо семейство. Така ми харесва да бъде. Когато бях млад реших, че когато мога също ще имам голямо семейство", разказва Умару пред ДВ.

ООН изчислява, че населението на Нигерия ще се увеличи двойно до 2050 година - от 200 милиона на повече от 401 милиона. Ако тенденцията не бъде спряна, Нигерия ще има население от 728 милиона души до 2100 година.

Преобръщане на кораб в Нигерия, има много загинали (ВИДЕО)

Опасяваме се, че десетки хора са загинали, след като претоварен кораб се е преобърнал в река Нигер в централната част на Нигерия, цитир...

Директорът на Западноафриканския център за устойчива селска трансформация Майкъл Аямга смята, че е наложително в Нигерия да се вземат мерки за спиране на тенденцията. "Трябва да се работи за обучение по контрол на раждаемостта", казва той. Въпреки това експертът подчертава, че демографският бум не е нещо лошо сам по себе си, но "трябва да можем да контролираме скоростта, с която се развива”.

В Нигерия на една жена се падат средно по 5,1 деца. В световен мащаб една жена ражда средно по 2,4 деца.

Предизвикателствата на нарастващото население

Според УНИЦЕФ над 65 милиона от населението на Нигерия е на възраст между 10 и 24 години. "Тези млади хора ще пораснат и ще навлязат в т.нар. репродуктивна възраст", а това ще увеличи населението още повече, обяснява Джон Ойефара, експерт по демография от Университета в Лагос. Той е съгласен, че увеличаващото се население може да бъде от полза на една държава. Но в Нигерия не се прави достатъчно, за да се оползотвори потенциала на тези хора, допълва експертът. "Дори не сме започнали работа по този въпрос", казва той.

Експертите смятат, че настоящите трудности в развитието на Нигерия - остра бедност, лошо управление и политическа нестабилност - ще се увеличат, ако нарастването на населението остане неконтролируемо.

Пак насилие в Нигерия - въоръжена група уби 23 души

Нигерийската полиция съобщи, че въоръжени лица са убили най-малко 23 души при отделни нападения в централната част на страната. Това е ...

Граждани като Джоузеф Блабо казват, че осъзнават проблема и необходимостта да се направи нещо по въпроса. "Израствайки и наблюдавайки ситуацията в страната, как икономиката се влошава с всеки изминал ден, мисля, че наистина взех добро решение да не искам да имам твърде много деца", казва Блабо пред ДВ. Той смята, че е трудно да се грижиш за много деца едновременно и да осигуриш бъдещето им.

Експертът Ойефара е на същото мнение. "Наличните ресурси не са в състояние да посрещнат основните нужди на нарастващото население. Това води до неадекватни решения по отношение на здравеопазването, продоволствената сигурност, жилищата, транспорта и дори заетостта".

Според Световната банка безработицата в Нигерия е нараснало от 6,4% през 2010 г. до 33,3% в края на 2020 г. Оценките сочат, че през 2023 г. равнището на заетост ще надхвърли 40%. Ситуацията е особено тежка за младите хора.

Човешкият капитал

"Сега те се оказват хора без работа, които могат да бъдат вербувани от терористи и бандити", казва експертът Ойефара. Той смята, че ограничаването на демографския растеж е невъзможно. Единственият вариант би бил да се управлява правилно ситуацията. В противен случай "ще има повече кризи, бунтове, бедност и несигурност", казва той.

Основателят на Twitter: Индия, Нигерия и Турция заплашваха да затворят мрежата

Индия, Нигерия и Турция заплашиха да затворят Twitter, освен ако не изпълни заповедите за ограничаване на акаунти, твърди съоснователят...

Експертът Аямга е по-оптимистично настроен за бъдещето, стига да бъдат изпълнени някои условия. Той посочва Китай и Индия като пример за страни, които залагат на образованието на населението, и призова Африка да направи същото. "Фокусът трябва да бъде насочен към преориентиране на нашите учебни програми и промяна на образователната ни система, за да осигурим подходящо обучение за бъдещето", каза той.

Нигерия трябва да последва примера на Китай и Индия и да създаде среда, която да позволи на младите хора да просперират. "Индия и Китай развиха капацитета на младите хора в областта на информационните технологии и в други области, които са свързани с технологиите. След това те започнаха да изнасят тези компетенции към други юрисдикции, които се нуждаеха от тях. Точно това трябва да започне да се случва: трябва да превърнете населението в човешки капитал", казва Аямга.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Африканска държава депортира британски депутат заради Китай

Принц Хари и Меган Маркъл превземат Нигерия

Повече от 100 затворника избягаха от затвор в Нигерия

Сериозни наводнения и десетки загинали: Кения е на ръба (ВИДЕО)

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com