ООН задочно отговори на бивш главен редактор на "Дума" за Танзания и коронавируса

5000
ООН задочно отговори на бивш главен редактор на "Дума" за Танзания и коронавируса
Снимка: Getty Images/Guliver

От 8 май, 2020 година насам, Танзания не е правила актуализация на данните за разболели се и починали от COVID-19! Това казва ООН в свой специализиран доклад за ситуацията с коронавируса в страната.

Де факто така ООН отговаря на бившия главен редактор на вестник "Дума" Юрий Борисов, който тази седмица активно се заинтересува във Фейсбук защо в Таназания не се говорело за COVID-19. Танзания е давана и като пример от проф. Андрей Чорбанов как в Танзания и Египет нямало мерки и пик на заболеваемост – за последно Чорбанов говори така в предаването "Лице в лице" на bTV.

Държавата си призна: България се подготви за коронавируса като за грипче, не го счете за бедствие

При настоящата пандемия (бел. ред. – от COVID-19) е ползвана рамката на Националния план на Република България за готовност за гр...

Съгласно официалните данни до 8 май, в Танзания са се разболели 509 души и са починали 21.

ООН обаче дава и много интересни допълнителни подробности, с които поставя под съмнение, че това е реалната картина – девет региона на африканската държава се считат за региони с по-висок риск, заради гранично-пропусквателни пунктове, международни полети и установяване на случаи на COVID-19. 15 милиона танзанийци пък живеят под линията на бедността – линията на бедността за страната! Само 4% от възрастните вземат пенсия. 320 деца умират всеки ден, а само 63,7% от ражданията в страната се извършват от квалифициран медицински персонал. 398 жени умират на 100 000 раждания. А за да отидеш в болница, средно трябва да изминеш по 8 километра. Има между 50 и 70% недостиг на квалифициран медицински персонал.

И още – само 68% от хората имат достъп до чиста питейна вода, едва 44% имат канализация, а едва 47% от домакинствата в страната имат течаща вода и сапун вкъщи, което увеличава рисковете от всякакви зарази. 4,3 млн. души са застрашени да загубят работата си заради мерките в страната, с които се спира пандемията. В страната не е имало локдаун, но през пролетта на 2020 година бяха затворени всички училища, като на 29 юни бяха отново отворени. Имаше забрани за провеждане на големи публични събития, както и за пътуване, но от средата на май, 2020 година, забраните за пътуване, включително за международни пътувания и свързаната с тях карантина бяха вдигнати – точно от тогава са и последните официални данни за разпространението на COVID-19 в Танзания, актуализация след това няма. Забраната за международни полети беше в сила от 12 април до 14 май, 2020 година.

Ситуацията с други известни болести в Таназания е следната – над 1,6 млн. души имат ХИВ, включително 92 000 деца! Над 253 000 души боледуват от туберкулоза, а 28% от тях имат и ХИВ.

Доц. Кунчев направи прогноза с конкретика кога да чакаме трета вълна на коронавируса

Ситуацията в България към момента е чудесна. Ситуацията в Европа е много тревожна. Ако ситуацията с британския вирус в Европа продължав...

Всички тези данни от специализирания доклад явно подсказват, че ООН не вярва на официалните числа за пандемията в Танзания.

Още: Президентът на Танзания разкри с измама колко недостоверни са тестовете за коронавирус в страната

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Десетки загинали при падането на автобус в пропаст в Южна Африка (ВИДЕО)

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Блъсканица за помощи уби 7 души в Нигерия

Освободиха стотици нигерийски ученици след въоръжено отвличане

В потъваща лодка: Турция спаси 139 мигранти (ВИДЕО)

Без майтап: Терористите Хамас също казаха, че скърбят и жалят за жертвите в Москва

Пълен ужас: "Фабрики за бебета" в Нигерия - един потресаващ черен бизнес

Нов Свят: В Африка е открит регион със стотици неизвестни досега фауна и флора

Наводнения, свлачища и проливни дъждове убиха 23 души в Папуа Нова Гвинея

21 загинали при тежка катастрофа в Кабул

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com