Отношенията между Турция и Франция се изостриха заради Либия

3012
Отношенията между Турция и Франция се изостриха заради Либия
Снимка: Getty Images / Guliver

"Париж носи основната отговорност за либийската криза", заяви говорителят на турското външно министерство Хами Аксой, коментирайки критичните изявления на френския президент Еманюел Макрон към Ердоган, предаде БГНЕС.

По-рано Макрон обвини Ердоган, че е "нарушил обещанието си", дадено на Берлинската конференция за Либия по отношение на чуждестранната намеса в либийския конфликт. Френският президент направи това изявление по време на пресконференция с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис.

Говорител на Хафтар: Решението в Либия е военно, не политическо

Говорителят на генерал Халифа Хафтар Ахмед ал Мисмари открито заяви, че силите на Хафтар търсят военно решение вместо политическо в про...

"Френският президент Еманюел Макрон на съвместна пресконференция с гръцкия премиер отново се опита да постави на дневен ред своите нереалистични претенции срещу страната ни. Франция носи основната отговорност за проблемите, възникнали след кризата в Либия през 2011 г. Не е тайна, че тя е предостави безусловна подкрепа на Халифа Хафтар, за да получи правото да се разпорежда с либийските природни ресурси", се казва в изявление на Аксой.

Според думите на говорителя на турското МВнР, "с военната подкрепа, получена от няколко държави, включително Франция, атаките на Хафтар срещу законното правителство (на Националното споразумение), са най-сериозната заплаха за нейната териториална цялост и суверенитет".

"Основното решение, взето на конференцията в Берлин, което е необходимо за стартирането на политическия процес, е да се осигури възможно най-бързото прекратяване на огъня. Ако Франция иска да допринесе за изпълнението на решенията на конференцията, тя трябва първа да прекрати подкрепата си за Хафтар", се отбелязва в изявлението на представителя на турското външно министерство.

Шестата конференция за Либия се проведе на 19 януари в Берлин. На нея бяха поканени представители на Русия, САЩ, Турция, Египет, ЕС, ООН и други страни. Участниците в Берлинската конференция за Либия обещаха да сложат край на чуждестранната намеса в либийския конфликт и подкрепиха оръжейното ембарго в страната. Освен това участниците в конференцията призоваха страните в конфликта да сключат споразумение за постоянно прекратяване на огъня.

Халифа Хафтар предупреди, че граждански полети до Либия може да пострадат

Силите на либийския военачалник Халифа Хафтар в Либия заплашиха да ударят цивилни самолети, летящи над столицата Триполи, обявявайки гр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Слон уби 80-годишна туристка в Замбия (ВИДЕО)

Нечуван прецедент в Сенегал: Страната вече има две първи дами (ВИДЕО)

63-годишен свещеник се ожени за 12-годишно момиче (ВИДЕО)

С гранатомети: Атакуваха резиденцията на премиера на Либия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com