X
 
 

Отношенията между Турция и Франция се изостриха заради Либия

1114 0
Отношенията между Турция и Франция се изостриха заради Либия
Снимка: Getty Images / Guliver
"Париж носи основната отговорност за либийската криза", заяви говорителят на турското външно министерство Хами Аксой, коментирайки критичните изявления на френския президент Еманюел Макрон към Ердоган, предаде БГНЕС.

По-рано Макрон обвини Ердоган, че е "нарушил обещанието си", дадено на Берлинската конференция за Либия по отношение на чуждестранната намеса в либийския конфликт. Френският президент направи това изявление по време на пресконференция с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис.

Говорител на Хафтар: Решението в Либия е военно, не политическо

Говорителят на генерал Халифа Хафтар Ахмед ал Мисмари открито заяви, че силите на Хафтар търсят военно решение вместо политическо в про...

"Френският президент Еманюел Макрон на съвместна пресконференция с гръцкия премиер отново се опита да постави на дневен ред своите нереалистични претенции срещу страната ни. Франция носи основната отговорност за проблемите, възникнали след кризата в Либия през 2011 г. Не е тайна, че тя е предостави безусловна подкрепа на Халифа Хафтар, за да получи правото да се разпорежда с либийските природни ресурси", се казва в изявление на Аксой.

Според думите на говорителя на турското МВнР, "с военната подкрепа, получена от няколко държави, включително Франция, атаките на Хафтар срещу законното правителство (на Националното споразумение), са най-сериозната заплаха за нейната териториална цялост и суверенитет".

"Основното решение, взето на конференцията в Берлин, което е необходимо за стартирането на политическия процес, е да се осигури възможно най-бързото прекратяване на огъня. Ако Франция иска да допринесе за изпълнението на решенията на конференцията, тя трябва първа да прекрати подкрепата си за Хафтар", се отбелязва в изявлението на представителя на турското външно министерство.

Шестата конференция за Либия се проведе на 19 януари в Берлин. На нея бяха поканени представители на Русия, САЩ, Турция, Египет, ЕС, ООН и други страни. Участниците в Берлинската конференция за Либия обещаха да сложат край на чуждестранната намеса в либийския конфликт и подкрепиха оръжейното ембарго в страната. Освен това участниците в конференцията призоваха страните в конфликта да сключат споразумение за постоянно прекратяване на огъня.

Халифа Хафтар предупреди, че граждански полети до Либия може да пострадат

Силите на либийския военачалник Халифа Хафтар в Либия заплашиха да ударят цивилни самолети, летящи над столицата Триполи, обявявайки гр...

Actualno.com

Етикети: